Genel SağlıkHABERLER

SICAK HAVA PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi’nde görevli Psikolog Dr. Şükrü Ayalan, aşırı sıcaklarda daha hareketli ve saldırgan olunduğunu belirterek, “Sıcak hava ve aşırı nem, solunum, dolaşım ve beyin sistemlerinde probleme yol açabilir. Bu durum, insanın ruhsal yapısını da doğrudan etkiliyor” dedi.

Sıcak havalarda, ruhsal bozukluğu olmayan insanların bile toleranssız ve tahammülsüz olduklarını ifade eden Dr. Ayalan, “Ruhsal açıdan rahatsız olanlarda mevcut hastalıklar provoke olur. Aşırı sıcaklar, ruhsal bozuklukların aktivite kazanmasına yol açar. İstatistiki olarak, intihar vakaları ve saldırganlıklar yaz aylarında artar” diye konuştu.

Dr. Şükrü Ayalan, “Bir kişi, kızgınlık anında intihar etme düşüncesini telaffuz ediyorsa, bu ciddiye alınmalıdır. Böyle bir düşünceyi aklından geçiren kişilerin, hekim kontrolünden geçmesinde yarar var. Aşırı sıcaklar, intihar eğilimli ya da şiddet eğilimli kişilerin psikolojik durumlarını kışkırtabilir” dedi.

Dr. Ayalan, basında zaman zaman yer alan “Sıcaktan bunaldı, intihar etti”, “Aşırı sıcak cinnet geçirtti” şeklindeki haberlerde doğruluk payı olabileceğini sözlerine ekledi.