Genel SağlıkHABERLER

DESTEK SMS’LERİ, SİGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI OLUYOR

Avustralya’da Tazmanya Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, destekleyici SMS’ler (kısa mesajlar) sigarayı bırakmada yardımcı oluyor.

Pek çok ülkede, cep telefonuna gönderilen kısa mesaj yöntemiyle insanların sigarayı bıraktıkları biliniyor. Tazmanya Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Stuart Ferguson, telefon mesajlarının sigarayı bırakmaya yardımcı ipuçları ya da destekleyici sözler içerdiğini söyledi. Ferguson, “Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde, sigara içme ihtimalinizin yüksek olduğu ortamlardan uzak durmaya çalışın. Böylelikle hem kararlılığınız etkilenmeyecektir. Bu cebinize gelecek olan kısa mesajlardan sadece bir tanesi.” Dedi.

Bu yöntemle insanların değişik ve ilginç öğretici bilgilerle eğitilmesi ve bu eğitimin sigarayı bırakmada yada bıraktıktan sonraki dönmemede etkili olacağı savunuluyor. Telefonla sigarayı bıraktırma yöntemi ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Norveç’te şuan aktif olarak kullanılıyor.

Auckland Üniversitesi’nden araştırmacı Robyn Whittaker’de sigarayı bırakmanın zor bir iş olduğunu, insanların defalarca denemesine rağmen başarılı olamadıklarını söyledi. Cep telefonu mesajları gibi destekleyici bazı yöntemlerin tiryakilerin sigaradan kurtulmasına yardımcı olabileceğini belirtti.