Genel SağlıkHABERLER

TAŞERON GENELGESİNE İŞ DÜNYASINDAN TEPKİ

Taşeronların prim borçlarının üst işverene ödetilmesine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesine karşı iş dünyası harekete geçiyor. İş dünyasının genelgeye karşı adım atmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Taşeronların prim borçlarının üst işverene ödetilmesine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesine karşı iş dünyası harekete geçiyor. İş dünyasının genelgeye karşı adım atmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçen ay yayımlanan ve taşeronlarla ilgili denetimlerin sıkılaştırılması ve bu tür durumlarda asıl işverenlere de ceza tebliğ edilmesini öngören genelge, iş dünyasını rahatsız etti. Genelgeyle taşeronların sadece prim borçları değil idari para cezalarının dahi esas işverenlere ödettirilmesinin önünün açıldığı belirtiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu geçen ay yayımladığı bir genelgeyle taşeronlarla ilgili olarak kurum alacaklarının esas işverenlere de tebliğ edilmesini istedi. Genelgeye, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 1991 tarihli bir kararı temel oluşturdu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararında sadece SSK prim alacakları değil, idari para cezalarının da esas işverenden tahsil edilmesinin yolu açılıyordu. Kararda, “İdari para cezalarının bu kanunun işverene yüklediği ödevlere uyulmamasının sonucu ve yaptırımı olduğu belirgindir. Bu düzenleme gereğince kurumun parasal hak ve alacaklarından, ihale makamından iş alan asıl işverenler de sorumludur” deniliyordu. Yargıtay kararına atıfta bulunulan genelgeyle, yasal süresi içinde ödenmeyen borçlarla ilgili olarak asıl işverene ve alt işverene aynı anda bilgi verilmesi ve icra takip işlemlerinin yapılması isteniyordu.

İdari para cezaları da kapsamda

Genelgeyi gündemine alan iş dünyası ve uzmanlar ise, alt işverenlere bir başka deyişle taşeronlara kesilen idari para cezalarının esas işverenlerden de tahsil edilmesinin önünün açıldığını belirledi. Bu yönüyle düzenlemenin birçok yerde sıkıntı yaratabilecek nitelikte olduğu kaydediliyor. Alt işverenlere kesilen idari para cezalarının esas işverenlerden tahsil edilmesinin, daha sonra verilen birçok yargı kararına da ters olduğu vurgulanıyor. Genelgeyle ilgili olarak, iş dünyasının bazı adımlar atacağı belirtiliyor.