Genel SağlıkHABERLER

ERZURUM’DA 17 BİN BEBEK AŞILANACAK

Erzurum’da yıl içerisinde yeni doğan bebekler dahil olmak üzere 15 yaş ve altı 17 bin çocuğa 5’li tabir edilen aşılama yapılacağı bildirildi.

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nce Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçe merkezlerindeki aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezi çalışanlarına yönelik ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ konulu eğitim semineri düzenledi.

Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ amacının aşı ile korunulabilir hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk hastalık, sakatlık ve ölümlerini önlemek olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Vançelik, Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, tüberküloz, polio (çocuk felci), hepatit B (sarılık), kızamıkçık, kabakulak ve menenjit hastalıklarından bebek ve çocukları korumak olduğunu vurguladı. İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Vançelik, bu amaçla il genelinde yeni doğmuş bebekler dahil olmak üzere 17 bin çocuğun aşılanmasını hedeflediklerini ifade etti.

Aşılama ve gebelik dönemlerinde anne takibi ve doğumların hastanelerde gerçekleştirilmesiyle Erzurum’da bebek ölüm oranlarının ülke ortalamasının altına düştüğüne işaret eden İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, “Doğum öncesi ve sonrasında bakım hizmetleri ve aşılama çalışmalarının ciddi bir şekilde gerçekleştirilmesiyle bebek ve çocuk ölüm oranlarının önüne önemli ölçüde geçtik. Bizim temel işlevimiz aşılama yapmak. Çocuklarımızı ve yeni doğan bebeklerimizi hastalık, kalıcı sakatlık ve ölümlerden korumak. Bu yıl en ücra köy ve mezralara kadar sağlık ekiplerimiz gidip aşılanmadık çocuk ve bebek bırakmayacak. Aşılamada hedefimiz yüzde 98.” dedi.

KIZAMIĞI TAMAMEN ORTADAN KALDIRAN TEK AVRUPA ÜLKESİYİZ

Sağlıkta dönüşüm programı sayesinde Türkiye’de son 2 yıldır bir tane kızamık vakasının bile görülmediğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, bunun temelinde ise beşli aşılama sistemine geçilmesinin yattığını anlattı. Önceki yıl Türkiye’de eğitim amaçlı bulunan Afgan ve Irak uyruklu 3 kişide kızamık vakasına rastlanıldığına değinen Doç. Dr. Vançelik, “Avrupa ülkeleri arasında kızamığı ortadan kaldıran tek ülkeyiz. Polio (çocuk felci)’ni ise Avrupa ülkeleri arasında en son bitiren ülkeyiz. Devlet olarak ekonomik gücümüzün artması ve sağlıkta yaşanan köklü değişimle artık yeni doğan bebeklerimizi ve çocuklarımızı yaşatabilmenin haklı onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.