Genel SağlıkHABERLER

VİTİLİGO (ALA HASTALARI) GÜNEŞTEN UZAK DURUN

Michael Jackson`un da hastalığı olarak bilinen halk arasında “Ala hastalığı” veya vitiligo hastalığına yakalananların etkin bir şekilde güneşten uzak durmaları gerekiyor.

Dermatoloji uzmanı Doç. Dr. Pelin Koçyiğit Müştak, halk arasında “Ala hastalığı“ olarak bilinen, deriye renk veren hücrelerin görevini yapmaması sonucu oluşan vitiligo hastalığı bulunanlara “güneşten korunun“ uyarısı yaptı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Müştak, halk arasında “Ala hastalığı“ olarak bilinen vitiligonun, deriye renk veren hücrelerin harabiyeti ve görevlerini yapamaması sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

Bu hastalıkta, deride bölgesel veya yaygın olarak beyaz renkli, keskin sınırlı, genellikle yuvarlak ve oval lekeler görüldüğünü belirten Müştak, vitiligoya her yaşta rastlanmakla birlikte, daha sık 10-30 yaşlarında görüldüğünü anlattı.

Müştak, şunları söyledi:

“Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, bu hastalıkta deriye renk veren hücrelerde hasar meydana geliyor. Bu hasarın oluşumunda hem genetik, hem de genetik olmayan bazı etkenler söz konusu. Hastalığın toplumda görülme sıklığı yüzde 0.5-2 arasındadır. Vitiligonun gelişiminde ailesel yatkınlık söz konusudur. Bu hastaların yüzde 30-40`ının ailelerinde başka bireylerde de vitiligo görülür. Hastalık bulaşıcı değildir.“

Vitiligonun iç organlarla ilişkili bir hastalık olmadığını, ancak oluşum mekanizmalarındaki benzerlik nedeniyle bazı tiroit hastalıkları, lokal saç dökülmeleri ve diyabetle birliktelik gösterebildiğini kaydeden Müştak, “Bu nedenle vitiligolu hastalar bu tür hastalıklar yönünden de tetkik edilmelidir“ dedi.

Vitiligo oluşumunu doğrudan etkileyen bir faktör olmamakla birlikte, bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle stresin de vitiligonun tetiklenmesine neden olabildiğine işaret eden Müştak, “Vitiligo kendiliğinden gerileyebileceği gibi zamanla artış da gösterebilir. Tedavide başarılı sonuçlar veren çeşitli alternatifler bulunmakla birlikte ideal bir tedavi ajanı yoktur. Mevcut tedavilerle alınan yanıtlar da hastadan hastaya farklılık gösterir“ şeklinde konuştu.

Tedavide temel prensibin melanosit harabiyetinin durdurularak renk kaybının azaltılması ve yeni renk oluşumunun uyarılması olduğunu vurgulayan Müştak, bir hastada uygulanacak tedavi yönteminin hastalığın yaygınlığına, yerleşim bölgesine, yaşa, deri rengine ve yaşam biçimine göre değişiklik gösterdiğini bildirdi.

Müştak, tedaviden 3-6 ay arasında değişen sürelerde yanıt alınabildiğini belirterek, “Hastalar, vitiligo tetiklenmesinin engellenebilmesi ve vitiligolu alanların çevresindeki normal derinin daha fazla koyulaşmasının önlenebilmesi için etkin bir şekilde güneşten korunmalıdır“ uyarısını dile getirdi.