Genel SağlıkHABERLER

ISPARTA’DA SİGARA KULLANIMINI ENGELLEME PROJESİ

Isparta’da gençleri tütün tehlikesinden korumak için 6 okul pilot okul seçildi.

Sağlık İl Müdürlüğü, gençlerin sigara kullanımını engellemeyi hedefleyen bir proje başlattı. ‘İl Tütün Kurulu’ tarafından desteklenen proje 4 aşamalı olarak hayata geçirilecek. Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, çocukların sigaraya başlamasını önlemeyi hedefleyen proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

İl Tütün Kontrol Kurulu Koordinatörlüğünde başlatılan proje gereği tütünün tehlikelerine karşı çocuk ve gençleri uyaracaklarını ifade eden Önal, “Çocuklar arasında sağlıklı ve kaliteli yaşam bilincini artırmayı ve çocukları yaşadıkları doğa ve çevreye katkıda bulunmaları için düşündürmeyi amaçlamaktayız.

Proje kapsamında çalışmaları yürütmek üzere 6 okul çalışma ve 3 okul kontrol grubu olarak belirlendi. Öncelikle pilot seçilen başka bir okulda ilk anket ve eğitim çalışmamız uygulandı. Değerlendirmeler sonucunda 2010?2011 eğitim öğretim yılı itibariyle çalışmalarımız başlayacaktır. ” dedi.

Veliler, öğretmenler ve okul-aile birliğinin dokümanlarla bilgilendirileceğini belirten Önal, dört bölümden oluşacak projenin ilk bölümünde problemin toplumda nasıl algılandığının saptanması olduğunu belirtti.

Önal, “İkinci bölüm sorunların ne olduğunun bulunması, incelenmesi ve sorunların öneminin belirtilmesidir. Üçüncü bölüm hedef ve aktiviteler belirtilerek, problem çözümüne yönelik hareket planının hazırlanmasıdır. Dördüncü bölümü ise ilk üç bölümde gerçekleştirilen çalışmaların raporlanmasını kapsayacak şekilde olması planlanmıştır.” diye konuştu.

Süleyman Önal, sigara ile ilgili verilen eğitimlerle gençlerin bilgi düzeyini artırma ve istenen davranış değişikliğini sağlamada etkisinin olup olmadığının saptanacağını belirterek, tespitler doğrultusunda uygun eğitim programlarının devamının sağlanacağını kaydetti.

Cihan