Genel SağlıkHABERLER

40 BİN HASTAYI RAHATLATACAK KARAR

Sağlık Bakanlığı, 40 bin diyaliz hastasını rahatlatacak bir karar aldı.Bakanlık, diyalizin hasta üzerinde düzgün yapılıp yapılmayacağını kontrol edecek. Etkili diyaliz yapmadığı belirlenen merkezlerin ruhsatları iptal edilecek.

Sağlık Bakanlığı, Diyaliz Yönetmeliği’ni yeniledi. Hekimlerin yanı sıra, hastaları da çalışmalarına ortak eden Bakanlık, diyaliz merkezlerini mercek altına alıyor.

Bugüne kadar diyaliz merkezlerindeki denetimlerin fiziki olarak yapıldığına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yeni yönetmelik ile yapılan diyalizin yeterliliğinin de kontrol edileceğini belirtti. Şencan, “Etkin diyalizden kastımız, vücuttan uzaklaştırılması gereken toksit maddelerin etkili bir şekilde uzaklaştırılıp uzaklaştırılamadığı.” dedi.

Diyaliz hastalarında, böbreklerin, toksit maddeleri atamadığında kan ve kemik tablosunun bozulduğunu söyleyen Şencan, “Bunun gibi daha bir çok sistem bozuluyor. Zaten diyalizin hedefi de bu sistem bozukluklarını önlemek. Dolayısı ile yapılan diyaliz etkili mi, bu sistem bozukluklarını engelliyor mu, onlara bakacağız.” diye konuştu.

İyi yapılan diyaliz neticesinde hastanın laboratuar sonuçlarının nasıl olması gerektiği konusunda kriterler oluşturulduğunu aktaran Şencan, bu çerçevede aneminin de bir gösterge olduğunu ifade etti. Şencan, “Mesela, bir merkezde hastaların anemi değerleri çoksa o merkez uyarılacak. Gerekli tedbirler alınmıyorsa, yeni hasta kabulü engellenecek ya da en son aşamada ruhsatı iptal edilecek.” şeklinde konuştu.

Şencan, Türkiye’de 40 bin civarında diyaliz hastası, 800 kadar da diyaliz merkezi bulunduğu bilgisini verdi.

Öte yandan, öngörülen yönetmelik değişikliği ile diyaliz merkezleri ile nefroloğun doğrudan bağı ortadan kaldırılacak. Bundan sonra kamuda çalışan bir nefrolog, bir diyaliz merkezinde part time çalışamayacak. Ayrıca, diyaliz merkezlerinde teknisyen bulundurulması şartı da ortadan kaldırılacak.