Genel SağlıkHABERLER

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU KAPIDA

Sağlık harcamalarında yıllardan beri devam eden artış, 2010 yılında uygulamaya konulan global bütçeyle birlikte hız kesti. Zaman’a açıklamalarda bulunan SGK Başkanı Emin Zararsız, uygulamayla ilk 4 ayda harcamaların geçen yıla yakın seyrettiğini söyledi. Sosyal güvenlik reformu yapılırken bazı noktalarda kantarın topuzunun kaçtığını anlatan Zararsız, “Kapsamlı değişiklik hazırlığımız var.” dedi.

Uzun yıllar süren hazırlığın ardından 2008’de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformunda kapsamlı değişiklik kapıda. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, önümüzdeki günlerde kapsamlı değişiklik içeren yasa tasarısını Meclis’e sunacaklarını söyledi. Zaman’a konuşan SGK Başkanı Zararsız, “5510 sayılı kanunu gözden geçirecek büyük bir hazırlığımız var. Epey hacimli bir düzenleme. Sistemi, işleyişi rahatlatıcı düzenlemeler var. Uygulamada sorun veya yorumlama farklılıklarına sebep olan hususları açıklığa kavuşturacağız.” dedi. Sosyal güvenlik reformu yapılırken kimi noktalarda kantarın topuzunun kaçtığını söyleyen Zararsız, sigorta tarafında cömertçe bir sistem kurulduğunu anlattı. Geçici işçilerin sosyal güvenlik şemsiyesine alınmasının yapılacak kapsamlı değişiklikle sağlanacağına dikkat çeken Zararsız, reformla kaldırılan Tarım SSK’nın geri getirilmesi konusunda ise çalışma yapıldığını belirtti. Bu düzenlemenin de pakette yer alabileceğini aktardı.

2002’den beri sürekli artan sağlık harcamalarını da değerlendiren Zararsız, global bütçeye geçilmesiyle birlikte artışın hız kestiğini söyledi. Uygulamanın sağlık harcamalarının stabil hale gelmesini sağladığını aktaran Zararsız, “İlk 4 aylık gerçekleşmeler, öngörülenin altında. Önemli olan o limitin aşılmamış olmasıdır. Global bütçe, ilaç sektörü, Sağlık Bakanlığı, üniversite hastaneleri ile anlaşmayla sonuçlanmıştı. Bu nedenle sağlık harcamalarındaki katlanarak artış dönemi sona erdi. Yıl sonunu öngörülen hedefin altında kapatacağız. Sağlık harcamaları stabil hale geldi.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl net sosyal güvenlik açıklarının devlet katkısı ile birlikte 40 milyar lira olduğunu söyleyen Zararsız, 2009’da ekonomik krizin kurumun gelirlerini ciddi şekilde etkilediğini anlattı. 10 ay içinde 1 milyon kişinin işsiz kaldığını belirten Zararsız, bu nedenle kurumun prim gelirlerinin düştüğünü söyledi. 2010 yılında Türkiye’nin krizin etkilerini atlatacağını bildiren Emin Zararsız, bunun yanı sıra emeklilik yoluyla sistemden çekilecek kişi sayısının azalacağını anlattı. SGK Başkanı, sosyal güvenlik açıklarının azalmasının ise 4 şarta bağlı olduğunu belirtti. Bunları, 50 yaşın altında emekliliğin ortadan kalkması, ekonomik büyümenin sağlanması, kayıt dışılığın azalması ve işsizliğin düşmesi olarak sıralayan Zararsız, “Kayıt dışıyla mücadelede önemli iyileşmeler sağlanıyor. 1,5 yıl içinde 550 bin kişinin kayıt dışı çalıştığını tespit edip kayıt altına aldık.” dedi.

İnsanların sürekli bir af beklentisi içerisinde olduğunu, bu sebeple düzenli prim ödeme alışkanlığı oluşmadığını belirten Zararsız, bugüne kadar 17 kez prim affı çıktığını şimdi ise 18’inci af baskısı altında olduklarını kaydetti. Ancak herhangi bir prim affı gibi bir düşünceleri olmadığını aktardı. Bütün bunlara rağmen kurumun prim gelirinin her ay bir önceki aya göre artmaya başladığını söyledi. Bağ-Kur’da ise prim ödeme alışkanlığının olmamasının kronik bir sorun olduğunu anlatan Zararsız, borcunu ödemek için taksitlendirmeye başvuranların sağlık hizmetinden yararlanmalarına imkan veren düzenlemenin ardından esnafın prim ödemesinin artmasını beklediklerini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı geriye yürümez

Emekli maaşlarında intibak düzenlemesi yapılması ile ilgili başvuruyu Anayasa Mahkemesi’nin esastan görüştüğünün hatırlatılması üzerine ise SGK Başkanı Emin Zararsız, “Anayasa Mahkemesi’nin nasıl bir karar vereceğini bilmiyoruz. Faraziye üzerine bina inşa etmek doğru olmaz. İkincisi Anayasa Mahkemesi kararlarının zaman ve nasıl yürürlüğe gireceği Anayasa’da açık. Kararlar geçmişe yürümez. Geçmişe yönelik sonuç doğurmaz.” dedi. SGK olarak hizmet kalitesinde önemli iyileştirmeler sağladıklarını kaydeden Zararsız, daha önce 6 ay olan ortalama maaş bağlama süresini 34 güne çektiklerini dile getirdi. Ortalamanın üzerinde olan 50 güne kadar çıkan örnekler de olduğunu aktaran SGK Başkanı, “Benim hedefim, aynı gün, tek tuşla maaşın bağlanması. Bunu çok iddialı söylüyorum. Bu iddiamın arkasındayım.” dedi.

İSA YAZAR