Genel SağlıkHABERLER

ÖZEL HASTANELER YERİNDE SAYIYOR

Katılım payının artırılması devlet hastanelerine yaradıÖzel hastaneler ve üniversite hastanelerindeki muayenelerde katılım payının artırılmasının sonuçları bu yıl net biçimde görülmeye başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tedavi giderlerinde özel hastanelerin aldığı pay aynı kalırken devlet hastanelerinde geçen yıla göre artış oldu. Yeni açıklanan verilere göre özel hastanelere 2009 yılının genelinde tedavi gideri olarak 4 milyar 682 milyon TL’lik aktarım yapılmıştı. Bu yılın ilk 4 ayında ise bu rakam 1.5 milyar TL oldu. Devlet hastaneleri ise 2009 yılının genelinde 7 milyar 875 milyon TL’lik tedavi payı alırken bu yılın sadece 4 aylık döneminde bu rakam 3 milyar 400 milyon TL oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçen yılın sonundan itibaren tedavi masrafları ve hastaneler için aldığı önlemlerin başında, katılım paylarını artırmak geliyor. Özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde muayene olmanın bedelleri, devlet hastaneleri ve birinci basamak sağlık kuruluşlarına göre artırılmıştı. Ayrıca tüm hastaneler için global bütçe uygulamasına geçildi. Bu uygulamayla da hastanelerin öngörülenin üstünde fatura bildirmesi durumunda hastanelere ödenecek tutarda iskonto yapılacağı önceden bildirilmiş oldu.

Özel hastaneler yerinde sayıyor

Söz konusu tedbirlerin ilk etkilediği alan da özel hastaneler oldu. Yılın ilk 4 ayına ilişkin sağlık harcamalarına göre özel hastanelere nisan ayı itibariyle tedavi harcaması olarak 1 milyar 570 milyon TL aktarıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 1 milyar 466 milyon TL olmuştu. Bu rakamlar, özel hastanelerin payının hiçbir şekilde değişmediğini gösteriyor. Özel hastaneler yerinde sayarken devlet hastaneleri ise tedavi giderleri olarak SGK’dan aldığı payı artırdı. Geçen yılın genelinde devlet hastanelerine 7 milyar 875 milyon TL’lik aktarım yapılırken bu yıl bu rakam sadece 4 ayda 3 milyar 393 milyon TL’ye ulaştı. Geçen yılın ilk 4 ayında ise söz konusu rakam 2 milyar 750 milyon TL’de kalmıştı. Üniversite hastanelerinde de kısmi bir artış dikkat çekti. Geçen yılın genelinde üniversite hastanelerine tedavi gideri olarak 2 milyar 572 milyon TL aktarılırken bu yılın ilk 4 ayında bu rakam 1 milyar 75 milyon TL oldu. Geçen yılın ilk 4 ayında söz konusu rakam 783 milyon TL idi.