Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARDA KEMİK GELİŞİMİ

Çocukların sağlıklı gelişiminde, aldıkları kalsiyum miktarı kadar kalsiyumun emilimi de çok önemlidir. Lizin, 2-12 yaş çocuklarda kalsiyum emilimini artırır, kemik oluşumunu hızlandırmaya yardımcı olur.

Gelişimini tamamlamış bir insan iskeletinde 206 kemik vardır, oysa bir bebeğin iskeletinde kemik sayısı 300’den fazladır. Çocuklar büyüdükçe bazı kemikler birleşerek daha büyük kemikler oluşturur. Çocuğun sağlıklı gelişimi ve kemiklerinin güçlenmesi için lizin büyük önem taşımaktadır.

Peki lizin nedir?

Lizin, proteinlerin yapı taşları olan aminoasitlerden biridir. Amino asitler hücreleri yapılandırırlar, dokuları onarırlar, enzimlerin oluşturulmasından sorumludurlar ve de ruh sağlığımızda temel bir rol oynarlar.

Uygun bir protein sentezi elde edebilmek için, vücudumuzda bütün amino asitlerin aynı zamanda ve doğru miktarda bulunmaları mutlaka gereklidir. Bu temel amino asitlerden biri olan Lizin; vücutta kalsiyum emilimini artırmada ve kalsiyumun kullanımında rol oynar. Bütün proteinlerin esansiyel yapı bloğu olarak çocuklarda büyüme ve kemik gelişimi için gereklidir.

Lizin’i vücudumuz üretebilir mi?

Lizin, vücudumuz tarafından sentezlenemediği için dışarıdan besinler yolu ile alınmalıdır. Yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tahıllar başlıca lizin kaynaklarıdır.

Lizin;

Gün içerisinde besinler yolu ile alınan kalsiyumun emilimini ve depolanmasını artırarak sağlıklı kemik oluşumunu destekler.

Kas gelişimini destekler.

Hücre yenilenmesini hızlandırır.

Beslenmesi yetersiz bireylerde metabolizma dengesini destekleyerek iştahı yerine getirir.

Lizin sayesinde çocuklar kalsiyumdan daha fazla faydalanır, daha sağlıklı büyürler.