Genel SağlıkHABERLER

BAHAR GELDİ POLENLER ARTTI!

Baharın gelmesiyle, bir anlamda doğa uykusundan uyanır, renklerini salar etrafa. Doğanın bu uyanışı, bazı duyarlılıkları olan çocuklara sorun yaratır ve alerjiler ortaya çıkar maalesef. Bu yazımızda en sık görülen alerjilerin nedenlerini ve bunlarla mücadele yöntemlerini anlatıyoruz…

Yapılan araştırmalar, çocukların ortalama yüzde 10’unun alerjik nezle hastası olduğunu gösteriyor. Baharın gelmesiyle birlikte alerji hakkındaki şikayetler de artarken, bu konuya değinmeden edemedik. Uzman Dr. Esra Dolar çocuklarda rastlanan alerjiler hakkında: “Alerji veya aşırı duyarlılık, vücudun zararlı kabul edilmeyen bazı maddelere ve çevresel faktörlere karşı abartılı ve beklenmeyen bir reaksiyon göstermesi durumudur. Bu reaksiyon bağışıklık sistemimiz aracılığı ile verilir. Alerjik olmayan kişilerde herhangi bir yanıt oluşturmayan bu maddeler alerjik kişilerde bağışıklık sistemini tetikleyerek farklı yanıtlara neden olabilir. Alerjiye neden olan ancak normalde zararlı olmayan bu maddelere de ‘alerjen’ denir. Polenler, ev tozu akarları, bazı gıdalar, mantar ve küfler en sık görülen alerjenlerdir.” diyor ve devam ediyor:

Alerjinin nedenleri nelerdir?

Bağışıklı sisteminizin, alerjenlere verdiği yanıt alerjenlerle savaşan antikorların üretilmesi ile gerçekleşir. Antikorlar, size zarar verebilecek mikroorganizmalara karşı savaşmak için bağışıklık sisteminiz tarafından oluşturulan özel proteinlerdir. Vücudunuz alerjik bir maddeyle, yani alerjen ile temas ettiğinde salgılanan antikora Immunoglobulin E (IgE) adı verilir. Bu antikor, özel kan hücrelerinden histamin adı verilen bir maddenin salgılanmasına neden olur. Immunglobulin E ve histamin, birlikte alerjik reaksiyonları ve dolayısı ile semptomları başlatır.

Alerjik hastalıkların ortaya çıkması için atopik özelliğe sahip çocuğunuzun belirli bir süre alerjenlerle temas etmesi gerekir. Buna, duyarlılık kazanma süresi denir ve birkaç haftadan birkaç yıla kadar değişebilir.

Alerjene karşı verilen reaksiyonda anne-babadan gelen kalıtsal bir alerjik yatkınlığın olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bebeklik döneminden itibaren çevredeki alerjenlere karşı vücut duyarlı hale gelir ve alerjik hastalık, daha sonra yineleyen karşılaşmalar sonucunda gelişimini tamamlar. Genetik yatkınlık ve yeterli alerjen konsantrasyonunun bir araya gelmesi ile vücutta bebeklik döneminden itibaren bir duyarlılaşma oluşur.

Alerjik belirtiler nelerdir?

Alerji belirtileri çok çeşitli olup, tutulan hedef organa bağlı olarak gelişir. Burun tıkanıklığı, sabahları hapşırık krizleri, burun akıntısı, gözlerde yanma–batma, geniz akıntısı, öksürük, nefes darlığı, hırıltı, kaşıntı, döküntü, dudakta–dilde şişme, tekrarlayan orta kulak iltihapları, sinüzit en sık rastlanılan alerji belirtileridir.

En sık görülen alerjenler nelerdir?

1. Çevresel alerjenler:

• Ev tozu akarları: Ev içi alerjenlerdir. Tıbbi adları “mite” olup, halı, kilim, yorgan, yastık, tüylü oyuncaklarda ve eşyalarda yaşarlar. İnsan deri ve tüy döküntülerini yiyerek beslenirler.

• Polenler: Ev dışı alerjenlerdir.

• Küf mantarları: Ev içi ve ev dışı alerjenlerdir. Sıklıkla ev içinde organik eşyaların, yemeklerin, ev dışında ise bitki ve hayvanların üzerinde yaşayan mikroplardır.

• Hayvan alerjenleri: Ev içi ve ev dışı alerjenlerdir. En sık görüleni kedi ve köpek alerjisidir.

2. Böcek alerjenleri:

En sık rastlananı arı alerjisidir. Alerji, arının zehrinin içindeki protein yapısında bazı maddelere karşı gelişir. Bunun gelişmesi için kişinin önce bu zehir ile karşılaşıp duyarlı hale gelmesi ve daha sonra tekrar karşılaşması gerekir. Arı alerjisinin en korkulan yönü anafilaksi denilen ölümcül bir alerjik şoka neden olabilmesidir.

3. Besin alerjenleri:

En sık rastlananı çocuklar için inek sütüdür. Ayrıca yumurta, deniz ürünleri, fındık-fıstık, tahıllar, et, muz, kivi gibi diğer gıdalar da diğer alerjenlerdir.

4. İlaç alerjenleri:

En sık bilineni penisilin ise de antibiyotikler, ağrı kesiciler, insülin, hormon preparatları da sık alerji oluşturan ilaç gruplarıdır.

5. Mesleki alerjenler:

Üretim sektöründe kullanılan birçok madde ve meslek icrası esnasında temas edilen alerjenler ile meydana gelir. En sık görülenler lateks, nikel, lastik, koruyucu ve kimyasal reçinelerdir.