Genel SağlıkHABERLER

GÜNEŞ KREMLERİ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Yazın gelmesi ile birlikte güneş kremi kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları haberimizde bulabilirsiniz.

Deniz Sporlarını Yapanlar ve Clubber’lar için nanopartikül teknolojisi Mikro-Gen Arge Direktörü Dr. Özgür Göknel, yazın gelmesi ile birlikte güneş kremi kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları açıkladı. Dr. Göknel’e göre güneşin zararlı etkilerine karşı nanopartikül titanyum dioksit içeren güneş kremleri tercih edilmeli ve güneş kremi yeterince sürülmeli. Çünkü gerekli olan miktardan daha az uygulanan kremin koruma değeri düşüyor ve güneşin zararlarına karşı pek de bir işe yaramıyor. Dr. Göknel güneş kremleri ile ilgili uyarılarını şöyle sürdürüyor;

Nanoteknolojik güneş kremlerinin en büyük özelliği günde bir kez uygulandığında tüm gün sizi koruması. Böylece hem ekonomik hem de tedirgin olmadan sağlıklı bir koruma sağlayabiliyorsunuz.. Nanoteknoloji, özellikle tıpta, mühendislikte, üretim teknolojilerinde, iletişimde, çevre teknolojilerinde çok yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda nanoteknoloji ile geliştirilmiş güneş filtreleri ve bunlar ile geliştirilen güneş kremleri, yaz tatlinde rehavete kapılan kullanıcılara çok büyük kolaylık ve fayda sağlamaktadır.

Nanoteknoloji ile elde edilen güneş filtreleri içinde hem UVA hem UVB’yi engelleyen titanyum dioksit ve çinko oksit bulunmaktadır. Bu maddeler nanoteknoloji ile parçacıkları küçültülerek boyutu 100nm’nin altına indirilmiş yapılardır. Güneşten korunmak için ideal bir güneş kremi oluşturmak amacıyla 35 nm’den küçük nanopartikül titanyum dioksit geliştirilmiştir. Bu kadar küçük parçacıklar cilde uygun bir krem formulasyonu ile uygulandığında cildin ölü hücre tabakasına girip yerleşmekte ve cilt hücrelerinin 24 saatlik döngüsü ile vücuttan uzaklaşmaktadır. Bu da en az 8-10 saatlik etkili bir güneş koruması sağlamaktadır. Özellikle ışığa duyarlılıkla giden cilt hastalıklarında, en az 50 SPF değeri içeren nanopartikül teknolojisi ile üretilmiş güneş kremleri seçilmelidir.

Bu çok küçük parçalar, cildin en üst katmanı içinde uzun süre yerleştiği için, önceleri tıp dünyası tarafından temkinli karşılanmıştır. Ancak 2009 yılında yayımlanan araştırmalarda, nanopartikül titanyum dioksitin, cildin sadece en üst tabakasında biriktiği, kana karışmadığı, vücuda dağılmadığı ve bu nedenle çok güvenli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Nanopartikül titanyum dioksit içeren güneş kremleri; güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmelidir. Cilde uygulandıktan kısa süre sonra cilt içine, ölü hücre tabakasına depolanır ve hücreler atılıncaya kadar orada kalır. Bu tür güneş kremlerinin günde bir kez uygulanması ile gün boyu güneşin zararlı etkilerinden korunmak mümkün olabilmektedir. Özellikle her 2 – 4 saatte bir güneş kremi uygulamaya üşenen, spor yapıp fazla terleyen, işi gereği daima güneş altında çalışanlar için çok büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Nanopartikül güneş filtreleri sabunlanma, keselenme sırasında cilt hücreleri ile birlikte uzaklaşabildiklerinden, bu tür uygulamalardan sonra güneşlenme devam ediliyorsa, tekrar uygulanmalıdır. Küçük çocuklarda nanopartikül güneş kremlerinin uygun olup olmadığı henüz netleşmemiştir. Bu nedenle çocuklarda pek sık kullanılmamaktadır. Güneş kremlerinin kullanımı bir lüks değil, cilt sağlığının korunması için bir gerekliliktir.

EN DİKKAT EDİLECEK NOKTA…

Güneş kremlerinin üzerinde yazan SPF değerleri yeterli miktarda güneş kremi sürüldüğünde yani ideal miktarda, elde edilecek değerdir. Örneğin; etiket bilgisindeki SPF değeri elde etmek için en az yarım tatlı kaşığı güneş kremi yüz bölgesine sürülmelidir. Daha az uygulama SPF 30 olarak bildirilen değerin ciltte SPF 7’lik bir etki göstermesine yol açar. Bu nedenle tüm güneş kremlerinde bolca uygulayınız diye yazmaktadır. Az sürmek ya da uygulamayı tekrarlamamak, ciltte oluşturulan SPF değerinin çok düşmesine yol açar. SPF 50 olan güneş kremi az uygulandığında ciltteki SPF koruma değeri SPF 2,7’ye kadar düşmektedir.

GÜNEŞ KREMİ NE KADAR SÜRÜLMELİ

Güneşten yeterli derecede korunmayı sağlayacak vücuda uygulanması gereken güneş kremi miktarları her bir bölge için şöyledir:

Yarım tatlı kaşığından fazla miktarda yüz ve boyun bölgesine, sağ ve sol kola;Bir tam tatlı kaşığından fazla miktarda ise göğüs bölgesi, sırt bölgesi, sağ bacak, sol bacak bölgelerine uygulanmalıdır.

Nanoteknoloji, parçacık boyutu 100 (nm) nanometreden küçük yapılar olan nanopartiküllerin geliştirilmesini sağlayan, günümüzün en ileri teknolojik gelişmelerinden biridir. 100 nm yaklaşık olarak bir virüs büyüklüğü iken 1nm bir glikoz molekülü boyutudur.

Cildin cm2’sine 2mg güneş filtresi içeren krem uygulamasını gerektirmektedir.