Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLERDE KASIK FITIĞI TEHLİKESİ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet, yeni doğan bebeklerde görülen kasık fıtığının ihmal edilmemesi gerektiğini, aksi takdirde hayati tehlikeye sebep olabileceğini söyledi.

Konuyla igili açıklamada bulunan Prof. Dr. Söylet, bebeğin testislerinin torbasına inmesinden sonra kapanması gereken kanalların bir ya da ikisinin bazen kapanmadığını belirterek, “Bu durumda karın içi sıvısı kasığa veya testis torbasına akar ve burasını şişirir. Çocuk uyanık ve hareketliyken şişlik artar, çocuk uyurken azalır. Bu duruma halk arasında su fıtığı ismi verilir. Eğer açık kalan kanal genişse o zaman ağlama ve ıkınma gibi hallerde karın içinden bir barsak bölümü bu kanaldan dışarıya fırlar. Kasık ve torba şişer ve çocuk rahatsızlık hisseder. İşte bu kasık fıtığıdır” dedi.

Kasık fıtığı durumunda çocuğun o taraftaki bacağını tam açamayacağını ve hareketlerinin kısıtlanacağını, bazen de kusabileceğini belirten Prof. Dr. Söylet, hastalığın daha ziyade erkek bebeklerde görüldüğünü belirtti. Kız çocuklarında daha az rastlanan kasık fıtığında dışarı fırlayan organın yumurtalıkları olacağını ifade eden Prof. Dr. Yunus Söylet, “Fıtık mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavide gecikmeler olduğunda barsak düğümlenmeleri, barsak ve yumurtalık çürümeleri kaçınılmazdır. Halk arasında fıtık boğulması diye tanımlanan böyle durumlarda birkaç saat içinde doğru müdahaleler yapılmazsa sıkışan organların kanlanmaları ve beslenmeleri bozulur ve çürüme meydana gelir. Geç kalındığında hem hayati tehlike meydana gelir, hem de organların çürüyen kısımlarını çıkarmak gerekir” diye konuştu.

Kasık fıtığının, tedavideki gecikme sebebiyle testislerin bozulması ya da ehil olmayan kimselerin yaptıkları ameliyatlar sonucu kısırlığa yol açacağını belirten Prof. Söylet, ameliyatın kesinlikle uzmanlar tarafından yapılması gerektiğine işaret etti. Kasık bağı ve korse gibi metotların artık kullanılmadığını ve tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Söylet, “Fıtığın kesin tedavisi ameliyattır. Diğer yöntemlerle hem hastalık geçmez hem de hayati tehlikeler ortaya çıkabilir. Burada önemli bir nokta, çocuk cerrahisi uzmanlarınca ve çocuklara özgü yöntemler kullanılmasıdır” dedi.

Kasık fıtığı ameliyatının teşhis konduktan sonra en kısa sürede yapılması gerektiğini belirten Prof. Söylet, hastaların ameliyat edildiği gün taburcu edilebildiğini kaydetti.