Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLERDE İSHALE DİKKAT

Türk İnfeksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Semra Çalangu, yaz aylarında ”rota” virüsünden kaynaklanan ishalin, özellikle bebekler için öldürücü olabileceğini bildirdi.

Fatih’te inşaat halinde bulunan Türk İnfeksiyon Vakfı Dispanseri’nde düzenlenen ”Yaz Enfeksiyonları ve Sulardan Geçen Hastalıklar” konulu basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Çalangu, Türkiye’deki bebek ölümlerinin tamamına yakınının ishalden kaynaklandığını vurguladı.

”Yazın, özellikle rota virüsünden kaynaklanan ishaller, bebekler için öldürücü olabilir” diyen Prof. Dr. Çalangu, ishale yakalanmalarıdurumunda bebeklerin sıvı kaybının takviye edilmesinin önemine işaret etti.

Prof. Dr. Çalangu, sıvı kaybının giderilmesi için de eczanelerde satılan ishal tozlarının bebeklere verilmesi gerektiğini söyledi.

Erişkinlerde ise ishalin, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler ile kirli suların kullanımından kaynaklandığını anlatan Prof. Dr. Çalangu,açıkta satılan suların tüketilmemesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Yazın birçok içecekte kullanılan buzların, genellikle temizliğine dikkat edilmeyen sularla hazırlandığını kaydeden Prof. Dr. Çalangu, iyi pişirilmemiş tavuk eti ve yumurtada üreyebilen ”Salmonella” virüsünün neden olduğu ishalin, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısıyla seyrettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Çalangu, ishal olunması halinde ishal kesicilerin kullanılmaması gerektiğini bildirdi. Yaz aylarında havuzların mantar ve kulak iltihabı hastalıklarına kaynaklık ettiğini de belirten Prof. Dr. Çalangu, ”Özellikle açık büfelerde, sineklerin üzerine kondukları bazı yiyeceklerin toksin üretmelerinden dolayı da tatil köylerinde toplu zehirlenmeler olabilir” diye konuştu.

Türk İnfeksiyon Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. NeahatGürler de yaz aylarında, kaynağı bilinmeyen suların kesinlikle içilmemesi gerektiğini ifade ederek, midye ve mayonezle hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmemesini önerdi.

Prof. Dr. Gürler, hafif klor kokusu olmayan havuzlar ile bol yosunve deniz anası bulunan denizlerin temizliğinden şüphe edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu arada vakıf uzmanları, havuza girerken lenslerin çıkarılmasını,aksi takdirde ise görme kaybıyla sonuçlanan enfeksiyonlara yakalanma ihtimali olduğunu bildirdiler.