Genel SağlıkHABERLER

SİGARA VE ALKOLE DİKKAT

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Murat Taşdemir, çevresel faktörler ve yaşam tarzının erkeklerde üreme sağlığını etkilediğini söyledi.

Kısırlığa neden oluyor

Erkeklerde görülen kısırlık hakkında bigi veren Dr. Taşdemir, özellikle insanlarımız üzerinde yıkıcı etkileri olan “Sigara, alkol, cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlığa neden olan etmenler arasındadır” dedi.

Erkeklerde görülen kısırlık olayları hakkında bigi veren Dr. Taşdemir, kısırlık nedenlerinin başında, inmemiş testis ve üreme kanallarında meydana gelen tıkanmaların geldiğini söyledi. Üreme kanallarındaki tıkanıkların sperm çıkışını engellediğini, bunun da doğal olarak kısırlığa yol açtığını belirten Op. Dr. Taşdemir, “Ateşli hastalıklar da kısırlık nedenidir. Cinsel yolla bulaşan hastlıklar ve testis tümörü tedavisi gören erkelerde kısırlık görülebilir. Çünkü kemoterapi için kullanılan ilaçlar ile radyoterapi sperm üretimini olumsuz etkiler” diye konuştu.

SİGARANIN ETKİLERİ

Sigaranın spermin yapı ve sayısını da bozduğunu söyleyen Dr. Murat Taşdemir şöyle dedi: “Sigara, sperm hareketini olduğu gibi yapısını da olumsuz yönde etkiler. Hatta sigara içen erkeklerin eşlerinde düşük ihtimalinin arttığı kanıtlanmıştır. Sigara ile birlikte alkol de sperm üretiminin bozulmasının bir başka nedenidir. Kronik alkolizm vak’alarında testisler küçülür testosteron üretimi bozulur.”

Dr. Murat Taşdemir, uyuşturucunun sperme etkilerine de şu sözlerle açıklık getirdi: “Bu maddeler hormonal dengesizliklere yol açar. Uyuşturucu kullanaların çoğunda kısırlık proplemi vardır. Ayrıca uyuşturucu özelliği olan birçok ilaç da sperm üretimini olumsuz etkiler. Ancak bu etki geçicidir. Antibiyotiklerin birçoğu, parazit ilaçları, depresyon, mide ülseri, hipertansiyon ve alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların erkek üreme sağlığını olumsuz etkilediği de artık bilinen bir gerçektir.”

Saunaya sık giden erkeklerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Taşdemir, “Yapılan araştırmalar yüksek ısının, özellikle sauna ve sıcak su banyolarının sperm üretimini olumsuz etkilediğini ortaya çıkmıştır” diye konuştu.