Genel SağlıkHABERLER

SİGARAYI BIRAKINCA GIRTLAK KANSERİ RİSKİ DE AZALIYOR

Erken tanı konulabilmesi sebebiyle, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında bulunan gırtlak kanserleri risk faktörlerinin başında sigara geliyor. Sigara dumanındaki katranın içeriğinde bulunan bazı maddeler kansere yol açan etkiler yaratarak, hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Sigara kullanımı bırakıldığında ise bu risk giderek azalıyor. Gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, son yıllarda kadınlarda sigara içimindeki artışla birlikte, Avrupa ve ABD’deki kadınlarda gırtlak kanseri görülme sıklığının arttığına dikkat çekiyor.

Hastalığın ortaya çıkmasında sigaranın dışındaki etkenler nelerdir?

Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımı hastalık riskini artırıyor. Ancak tek başına alkol kullanımının risk faktörü olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca lökoplaziler yani yanaklarda ve dilde bulunan beyaz plakalar, akut ve kronik gırtlak enfeksiyonları, virüslere bağlı enfeksiyonlar; sesin kötü kullanımı, gırtlağı etkileyen ve tahriş eden faktörler riskler arasında sayılabiliyor.

Gırtlak kanserinin seyri nasıldır?

Gırtlak kanserleri, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu hastalığa erken tanı konabilme şansının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Erken belirtiler, gırtlakta tümörün yerleştiği bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin ses teline yerleşen tümörler ses kısıklığına neden olurken, gırtlağın üst bölümüne yerleşen tümörlerde yutma fonksiyonu sırasında ağrı olabiliyor.

Farklı bölgelerde görülmekle birlikte, gırtlak kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlayacak belirtiler nelerdir?

Gırtlak kanserinin erken evrede yakalanması sağlayacak belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, ileri evrelerde boyunda şişlik ve öksürük bulunuyor. Yutma güçlüğü bazen hastalar tarafından nefes darlığı, boğazda gıcıklanma, dolgunluk, yabancı cisim, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı ve takılma hissi gibi tarif ediliyor.

Hastalık nasıl tedavi ediliyor?

Gırtlak kanserlerinde tedavi tümörün yerleşim yeri, evresi ve hastanın durumuna göre farklılık gösteriyor. Kanser erken evrede yakalandığında, hasta soluk fonksiyonu değişmeden, sadece sesinin biraz kısılmasıyla sonuçlanacak bir tedaviyle hayatına devam ediyor. Bu tedavi gırtlağın yarısının alındığı bir cerrahi yaklaşımla yapılıyor ve tedavi planı tümörün gırtlakta yerleştiği yere göre farklı olabiliyor. Bu yüzden tamamen hastalığın bulunduğu yere göre bir tedavi yaklaşımı uygulanıyor.