Genel SağlıkHABERLER

TIRNAKLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ

Tırnaklar yoğun keratin içeren deri ekleridir. Tırnak hastalıkları temel olarak tırnaktan kaynaklanan ya da çeşitli deri veya sistem hastalıklarına bağlı değişiklikler olarak ortaya çıkar. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi – Ataşehir’den Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz tırnaklardaki değişikliklerin hangi hastalıklara işaret edebileceğini yazdı.

Tırnaklarda en sık mantara bağlı renk ve şekil değişiklikleri görülür. Tırnak mantarına çoğunlukla ayak mantarı da eşlik eder. Tırnak mantarı tedavi edilmediğinde tırnakta belirgin kalınlaşma meydana gelir. Mantar tedavisi tırnak tutulumunun şiddetine göre lokal ya da sistemik olarak düzenlenir.

Sedef veya liken planus gibi deri hastalıklarına tırnak renk ve şekil değişiklikleri eşlik edebilir. Ayrıca sistemik hastalıklarda da tırnak bulguları olabilir. Konjenital kalp hastalıkları, böbrek yetersizliği, kemoterapi, PUVA tedavisi tırnakta renk ve şekil değişikliği yapan nedenlerdir.

Bazı kalıtsal hastalıklara da deri bulgularının yanı sıra tırnak değişiklikleri eşlik eder. Demir, biotin, çinko ve B grubu vitamin eksikliklerinde, hipotiroidide tırnaklarda kolay kırılma meydana gelebilir. Tırnak bulgularına saç dökülmesi de eşlik edebilir.

Tırnakta renk ve şekil değişikliği meydana gelmişse bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Özellikle tırnak altında ortaya çıkan siyah renk değişikliği varsa malign melanom elenmelidir. Dermatoloji uzmanları tırnak değişikliklerini değerlendirir. Gerekli tetkik ve tedaviyi düzenler. Sistemik hastalık saptanırsa iç hastalıkları uzmanından destek alınır.