Genel SağlıkHABERLER

AÇIKTA SATILAN GIDA MADDELERİNE DİKKAT!

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, açıkta satılan gıda maddelerinin “gıda zehirlenmesi”ne neden olabileceğini belirterek, vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını istedi. Sıcakların başlamasıyla gıda zehirlenmelerinde artış olduğu, zehirlenme riskine karşı gıda maddesi satın alırken bazı koşullara uyulması gerektiği bildirildi.

Besinlerde ambalajlama ve saklama koşullarının önemli olduğunu anlatan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, “orijinal” ambalajı olmayan, belli ısıda satışa sunulması gerektiği halde açıkta ve sıcakta satılan besinlerde mikropların kolayca üreyebildiğini kaydetti. Hüsnü Serdar, sütün, mikropların hızla üremesi için en ideal ortam ve “mikropların kendilerini cennette hissettikleri” tek besin kaynağı olduğuna işaret ederek, vatandaşların, pastörize ve ambalajlı olmayan sütlerle, açıkta satılan peynir, lor gibi süt ürünlerini almamalarını önerdi.

Serdar, kuruyemiş, lokum, bisküvi, et ve et ürünlerinin açıkta satılmasının da çok sakıncalı olduğunu ifade etti. Tavuk etinin, derisiyle tüketime sunulan bir gıda maddesi olduğunu anımsatan Serdar, kümesteki dışkı, bit, pire, kene gibi konakçılarla birçok mikrobun tehdidi altında olan tavuk derisinde, mikroorganizmaların hızla çoğalarak, zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabileceğine işaret etti. Serdar, şunları kaydetti: “Yaz aylarında meydana gelen tavuk eti zehirlenmelerinin ana nedeni, tavuk derisinin yüzeyinde yoğun olarak bulunan mikropların, ürünün kapalı soğutucularda muhafaza edilmemesi sonucu hızla çoğalmalarıdır. Bu nedenle, öncelikle etiketli, üretim yeri ve son kullanım tarihi belli olan ve uygun soğutucularda saklanan tavuk ürünleri tercih edilmeli, bu ürünler bekletilmeden tüketilmelidir. Ayrıca açık satılan, etiketi, markası, üreticisi, imal ve son kullanım tarihleri belli olmayan gıda maddeleri tüketilmemelidir.”