Genel SağlıkHABERLER

MEME, KOLON VE REKTUM KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

İstanbul Cerrahi Hastanesi genel cerrahlarından Prof. Dr. Mahmut Müslümanoğlu, meme, kolon ve rektum kanserlerinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirterek, ”Meme kanseri için 40, kolon kanseri için 50 yaşından sonra mutlaka düzenli kontroller yapılmalı” dedi.
İstanbul Cerrahi Hastanesi’nce, Mim Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Müslümanoğlu, kansere yakalanan hastaların yaşam kalitesini ve süresini doğru tedavilerle artırabilmek için erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladı.

Meme, kolon ve rektum kanserlerinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Müslümanoğlu, ”Meme kanseri için 40, kolon kanseri için 50 yaşından sonra mutlaka düzenli kontroller yapılmalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Müslümanoğlu, çoğu kanser türlerinin şikayet oluşturmadığını ifade ederek, kabızlık, siyah dışkılama, dışkıda kan, açıklanamayan kansızlık ve sebebi bilinmeyen kilo kayıplarının kolon kanserinin belirtileri arasında yer aldığını söyledi.

Erken teşhis durumunda, tedavide yüzde 90’lara varan başarıya ulaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Müslümanoğlu, teşhiste geç kalınması durumunda tedavide başarı oranının yüzde 8’lere kadar düştüğünü vurguladı.

KABIZLIK

Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Yasemin Bradley de kabızlığın, baş ağrısı, yorgunluk, cilt bozukluğu, ağız kokusu, keskin ter kokusu ve kalın bağırsak kanserine neden olduğunu söyledi.

Yanlış beslenme nedeniyle oluşan kabızlığın yüzde 60’ının sadece beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle tedavi edilebildiğini belirten Dr. Bradley, bu nedenle beslenmeye dikkat edilerek kabızlıktan korunmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Her 5 kişiden birinde kabızlığa rastlandığınıgulayan Dr. Bradley, ideal olanın dışkının 24 saatte boşaltılması olduğunu söyledi.

Lifli besinler ile suyun, kabızlığın giderilmesi için önemini vurgulayan Dr. Bradley, kabızlık çeken bir insanın günde 18 gram lif alarak bundan kurtulacağını, bunun için de 100 gram kuru fasulye, 2-3 dilim kepek ekmek ve bir iri elmanın yeterli olacağını vurguladı.

Buğday kepeği ve esmer pirinç yiyerek kabızlık sorununun kolaylıkla çözülebileceğini bildiren Dr. Bradley, bu sorunu çeken insanların günde en az 3 litre su içmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.