Genel SağlıkHABERLER

SARI NOKTA HASTALIĞI KADINLARI DAHA FAZLA ETKİLİYOR

Women’s Health Araştırma Derneği’nin yaptığı araştırma, kadınların Sarı Nokta hastalığı’na (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) yakalanma riskinin, erkeklere göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

Sarı Nokta hastalığı özellikle retinanın merkezini etkileyerek ilerleyen yaşlarda körlüğe neden olabiliyor. İki gözde de odaklanma ve ciddi anlamda görme kaybına neden olan Sarı Nokta hastalığının en önemli sebebi ise ilerleyen yaş faktörü… Yapılan son araştırmalar Sarı Nokta hastalığının erkeklere göre kadınlarda daha fazla görüldüğünü gösteriyor. Araştırmacılar kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşamalarının, Sarı Nokta hastalığına yakalanmanın en önemli nedeni olan yaş faktörü ile bağdaştığını söylüyorlar. Yaşın dışında sigara kullanımı, obezite, kalıtımsal özelliklerin de Sarı Nokta hastalığına yakalanmada etkili olduğu biliniyor.

Sarı Nokta hastalığına yakalanmamak için yapılması gerekenler aslında sağlıklı bir hayat için yapılması gerekenler ile aynı… Uzmanlar bunun için sigarayı bırakmayı, kolestrolü dengede tutmayı, balık ve lutein içeren besinler tüketmeyi öneriyorlar. Ancak yeterli derecede lutein almak sigarayı bırakmak kadar zor… Çünkü yeterli lutein için günde 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta gibi besinlerden çok fazla miktarda tüketmek gerekmektedir. Uzmanların bunun için tavsiyesi ise luteini *mikronutrisyon ürünleri yani lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan almak.

*Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler olduğu söylenebilir.