Genel SağlıkHABERLER

LODOS MİGRENİ TETİKLİYOR

Daha çok kış aylarında esen ve birçok kişide halsizlik, bitkinlik yarattığına inanılan lodos, en çok migren hastalarını etkiliyor. Lodos rüzgarlarının getirdiği rutubetli hava ağrıların ortaya çıkmasına neden oluyor. Migren nöbetlerinde hastanın tanıyı kendi kendine koyup tedavi etmeye çalışması yerine bir nöroloji uzmanına başvurması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan konuyla ilgili bilgi veriyor.

Migren işteki performanstan, eşler arasındaki ilişkiye kadar hastaların tüm yaşamını etkileyebilen çok ciddi bir hastalık. Migren ataklarını tetikleyen faktörlerin başında uykusuzluk, açlık ve stres geliyor. Atakların başlama nedeni ise kişiden kişiye değişiyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar sıkça gündeme gelen tetikleyici faktörlerin yanı sıra hava değişiklerinin de hastalar üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkarıyor. Lodos bu faktörlerin başında geliyor.

Mevsim değişiklikleriyle birlikte hastaların şikayetlerinin arttığını söyleyen Dr. Oğuzhan Onultan, yapılan araştırmalar sonucunda özellikle biyoritmi bozan lodosun migren ataklarını tetiklediğini vurguluyor.

Lodoslu havaların migrenli hastaların kabusu haline geldiğini vurgulayan Dr. Onultan şu bilgileri veriyor:

“Lodos, vücuttaki elektronik dengeyi bozuyor. Hava değişimine adapte olamayan vücutta baş ağrısı ve halsizlik oluşuyor. Bu gibi durumlarda hastalar mümkünse hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde tedbir almalı. Etkilenmesi halinde ise, eğer ağrı başlamışsa, tanısı kendi kendine koyup tedavi uygulamak yerine tıbbi tedavi yolu seçilmeli, bir hekimden destek alınmalıdır. Migren hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı hastalık nedeniyle yaşam kalitesinin azaldığından yakınıyor. Ancak birçoğu doktora gitmediği için tedavi yollarından haberdar değil.”

Çikolata da migreni tetikliyor

Migreni hava değişiklikleri dışında başka faktörlerin de tetikleyebileceğini belirten Dr. Onultan bu faktörleri şöyle sıralıyor:

“Migren atakları iç ve dış birçok faktörden etkilenebilir. Stres, yorgunluk, uyku süresindeki değişiklikler, çikolata, bazı peynirler, kırmızı şarap, turunçgiller, monosodyum glutamat, aspartat ve nitrat içeren yiyecekler bunlar arasında sayılabilir.”