Genel SağlıkHABERLER

HAMİLELİKTE KARIN VE KASIK AĞRISI PREEKLAMPSİ BELİRTİSİ OLABİLİR

Hamileliğin ilk haftalarında ve son aylarda, doğum yaklaşırken farklı sebeplerle anne adayında zaman zaman karın ve kasık ağrıları görülebilir. Hamilelerde görülen bu ağrıların bazıları önemsizken, bazıları preeklampsi gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy hamilelik sırasında görülen karın ve kasık ağrılarını anlatıyor.

Ağrılara neden olan bazı sebepler önemsiz ve tedavi gerektirmeyen türden olabileceği gibi bazıları önemlidir ve tedavinin yanı sıra hastaneye yatış bile gerektirebilir. Çoğu kadında hamileliğin ilk günlerinde, adetin gecikmesi ile birlikte karın ve kasık bölgelerinde hafif rahatsızlık hissi oluşması normal bir durumdur.

Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte 3. ve 4. aylarda kasık bölgelerinde bıçak saplar gibi keskin bir ağrı hissedilmesi de olağan bir durumdur. Anne adayı hareket ederken, aniden ayağa kalkarken bu ağrılar birden şiddetlenebilir. Ağrılar rahmin büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların gerilmesinden kaynaklanır. Ayrıca kabızlık, şişkinlik veya gaz da karında rahatsızlık ve ağrı şikayetlerine neden olabilir.

Hamileliğin son aylardan görülen ağrıların nedenlerinden biri Braxton – Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum ağrılarından ileri gelebilir. Bu ağrıları gerçek doğum sancılarından ayıran en önemli belirtiler kasılmalar düzensiz ve hafif şiddette olması ve dinlenmekle geçmeleridir. Ancak bu tür kasılmalar sık ve şiddetli geliyorsa ve geçmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir çünkü gerçek doğum sancıları veya erken doğum eylemi belirtisi olabilir.

Hamilelik süresince dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de kanamalardır. Hamilelik boyunca ağrı ile birlikte veya ağrı olmaksızın görülen her türlü vajinal kanama durumunda bir uzmana başvurmak gerekir. Anne adayında karın ağrısı ile birlikte ateş, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma veya idrarda kan gibi şikayetlerin görülmesi idrar yolları enfeksiyonu belirtisi olabilir.

Hamilelerde sıkça görülen ve anne adayı için hayati tehlike taşıyan bir diğer rahatsızlık preeklampsidir. Anne adayında karnın üst kısmında (özellikle sağ üstte karaciğer bölgesinde) ağrı ve buna eşlik eden baş ağrısı, bulantı, kusma, bulanık görme gibi şikayetlerin olması tansiyon yükselmesi (preeklampsi) semptomu olabilir. Hamilelikte ender durumlarda pelvis yani leğen kemiği eklemlerinde aşırı ağrı hissi oluşabilir. Özellikle simfizis pubis bölgesinde (önde orta hatta pubis tüylerinin olduğu bölgeye denk gelen eklem yeri) hormonlara bağlı eklemde aşırı gevşemeye bağlı bazen şiddetli ağrılar görülebilir. Bu hormonlar doğum kanalını bebeğin doğumuna hazırlık amacıyla gevşetirler.