Genel SağlıkHABERLER

KEPÇE KULAK ÇOCUĞUNUZUN GELECEK HAYATINI ETKİLEYEREK, ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİNE SEBEP OLUYOR…

Özgüvenin çocukluk çağlarında kazanıldığına dikkat çeken uzmanlar, çocuklarda doğumsal kusur olarak ortaya çıkan kepçe kulak ve doğum sonrasında oluşan bazı estetik sorunların, zaman içerisinde telafisi zor psikolojik sorunlara yol açtığını belirledi…

Teknolojinin de gelişmesiyle estetik operasyonların arttığını ifade eden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, 4 yaşını dolduran çocukların ileride yaşayacakları psikolojik sorunlara karşı kepçe kulaklarını düzelttiklerini belirtti. Güzelliğin her dönem önemli olduğunu dile getiren Kışlaoğlu, çocuklarda doğumsal kusurların yanı sıra doğum sonrasında oluşan estetik sorunların da tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti. Kepçe kulak operasyonunun yanı sıra yarık dudak, burunda şekil bozukluğu, doğumsal leke, göz kapağı düşüklüğü, tırnak bozuklukları, yüzde oluşan yerel yağ birikimleri gibi estetik problemlerin de önemli bir konu olduğunu açıkladı. Bu görünüş bozukluklarının, okul çağındaki çocuklar için, diğer çocuklar tarafından alay edilme nedeni olarak kullanabildiğini açıklayan Kışlaoğlu, bu durumun çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Her yaşta estetik operasyon yapılabilir…

Çocuklara erken yaşlarda estetik ameliyat yapılamadığı yönünde bir inanış olduğunu belirten Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, şu bilgileri verdi: “Estetik burun ameliyatı çocuklarda da güvenle yapılabilir. Özellikle solunum sıkıntısına da neden olan burunlar için ileri yaşların beklenmemesi çok daha önemli bir unsurdur. Okul çağından önce çocukla ilgili estetik sorunların giderilmesi, çocuğun hem sağlık hem de psikolojik açıdan çok önemlidir.” Kepçe kulak operasyonu gibi bazı estetik girişimlerin çocukluk çağında yapılmasının daha kolay olduğunu belirten Kışlaoğlu, kulak kıkırdağının henüz yumuşak olduğu için daha kolay şekil verilebileceğini ve bu konuda vakit geçirmeden uzman bir hekime başvurulması gerektiğini açıkladı.

Kepçe Kulak Operasyonu Nasıl Uygulanır…

Kepçe kulak düzeltilmesi, lokal anestezi ile 1 saat içinde yapılır. Kulak arkasından kesi yapılır, kıkırdak üzerinde açıyı daraltacak ve normale getirecek bir kıvrılma sağlayarak kıkırdak dikilir. Ayrıca kulak kıkırdağı kulak arkasındaki kafa kemiğinin zarına tespit edilerek açının tekrar açılması önlenir. Kesi yeri katgüt ile dikilerek, özel bir pansumanla kulak kalıba alınır. 3. Gün bandajlar açılarak hasta banyo yapabilir. Kulak arkasını oksijenli su ile silerek açık bırakılır. Hasta’nın 1 ay boyunca, tenisçi bandı takarak kulak kıkırdağının yeni açısında sertleşmesi sağlanır. Kulaktaki ödem ve morluklar 1 hafta içinde geçer. Hasta 3. gün normal hayatına dönebilir.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Erol KIŞLAOĞLU