Genel SağlıkHABERLER

“DOMUZ GRİBİ HAMİLELER İÇİN BÜYÜK TEHLİKE”

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Volkan Korten:

Türkiye’de giderek yayılan İnfluenza A (H1N1) domuz gribine yakalanma riski en yüksek grupların başında hamileler geliyor. Uzmanlar domuz gribinden korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu ve hamilelerin aşı olmasında hiçbir risk bulunmadığını belirtiyor.

Hamilelerin, bağışıklık sistemleri zayıfladığı için domuz gribine yakalanma ihtimallerinin diğer insanlara göre daha fazla olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Volkan Korten hamilelerin ve emziren annelerin domuz gribi aşısı olmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Hamilelerin aşı konusunda akıllarının karışık olmasının doğal olduğunu dile getiren Prof.Dr.Korten “Yurtdışındakiler de dahil, medyada aşı ile direkt ilişkisi olmayan haberler, örneğin ‘Aşı oldu düşük yaptı’ gibi çıkabilmektedir. Ancak bunların bilimsel gerçeklerle alakası yoktur. Düşük normal bir olaydır. ABD’de her gün 2 bin 500 kişi düşük yapmaktadır. Bu sayının arttığını söyleyebilmek için çok yakın izlem gerekmektedir ve bu da yapılmaktadır. Ancak hamilelerin domuz gribine yakalanma oranları diğer insanlara göre daha fazla. Veriler incelendiğinde Batı ülkelerinde domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirenlerin yüzde 6 ile 10’unu hamilelerin oluşturduğu görülmektedir” diye konuştu.

Prof.Dr.Korten, hamilelerin aşıyı gebeliklerinin her döneminde olabileceklerini belirterek şunları söyledi : “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hamileleri zaman kaybetmeden aşı olması gerekenler listesine koymuştur. Bu nedenle gebelerin var olan aşıyı zaman kaybetmeden olması gerekmektedir. Zaten DSÖ de domuz gribi konusunda onay almış bütün aşıların hamilelere, hamileliklerinin her döneminde uygulanabileceğini söylüyor. Bu nedenle gebeler hem adjuvanlı, hem de adjuvansız aşıyı olabilir. Adjuvansız aşıyı getiren Sağlık Bakanlığı’nın aldığı ekstra bir tedbir.”

Domuz gribi aşısının hem anneyi, hem de bebeği korumaya yardımcı olduğunu belirten Prof.Dr.Korten, aşının 6 aylıktan büyük bebeklere de uygulanabileceğini dile getirerek, 6 aylıktan küçük çocuğu olan ebeveynlerin kendilerinin aşılanmasını tavsiye etti.

Domuz gribi pandemisinin Aralık ayı sonu itibarı ile daha da güçleneceğini de vurgulayan Prof. Dr. Korten, “Pandemiyi durdurmak için nüfusun yüzde 51’inin aşıyla ya da hastalığı geçirerek bağışıklık kazanması gerekiyor” diye konuştu.