Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE 5 MİLYONA YAKIN DİYABET HASTASI VAR

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye’de 2 milyon 400 bini gizli olmak üzere 5 milyona yakın diyabet hastası olduğunu bildirdi.

Güneydoğu Anadolu Diyabet Destek Projesi (GAPDİAB) kapsamında Türk Diyabet Vakfı ile Dicle Üniversitesi işbirliğiyle Class Otel’de düzenlenen eğitim toplantısında hasta ve sağlık görevlileri hastalık konusunda bilgilendirildi.

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, toplantıda, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünya çapında öncelikli mücadele edilmesi gereken hastalıklar listesine alındığını belirterek, “Ülkemizde 2 milyon 400 bini gizli olmak üzere yaklaşık 5 milyon diyabet hastası var” dedi.

Vakıf olarak yaptıkları araştırmalarda, GAP Bölgesi’nde 600 bin diyabet hastası bulunduğunu tespit ettiklerini anlatan Yılmaz, önceki yıllarda bütün bölgede 5 olan tedavi merkezleri sayısının, sağladıkları destekle 17’ye, 25 bin olan yıllık tedavi edilen hasta sayısının ise 100 binin üstüne çıktığını bildirdi.

Prof. Dr. Temel Yılmaz, hastalığın iyi tedavi edilmemesi durumunda, ileri organ bozukluklarına yol açtığını vurgulayarak, ABD’de her yıl 65 bin kişinin bu hastalık nedeniyle organlarını kaybettiğini belirterek şöyle dedi: “Diyabet, sürekli dikkat ve bakım gerektiren bir hastalık. Hayat boyu sürdüğü için de hastalık ve tedavi uygulamaları konusunda hastanın en az bir hemşire kadar bilgilendirilmesi gerekiyor. Bunun için düzenlediğimiz eğitim toplantılarında, vatandaşlar ve sağlık görevlilerini bilgilendiriyoruz. Şimdiye kadar bu bölgede düzenlediğimiz eğitim toplantılarıyla 5 bin hastayı bilgilendirdik. Bu tür toplantıları sürdüreceğiz.”