Genel SağlıkHABERLER

ÜREME SAĞLIĞINA ULUSLARARASI YAKLAŞIM

Türkiye’de ilk kez yardımcı üreme(tüp bebek vb) uygulamaları, kadın hastalıkları, doğum, kısırlık tanı ve tedavisi uluslararası düzeye taşınıyor. Alman Hastanesi ve Universal Sağlık Grubu’nun yeni sistemiyle hastalar dünya çapında bir kaliteyle hizmet alacaklar.

Universal Hospitals Group Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu ilk kez gerçekleştirilecek olan sistemi, basın mensupları ile paylaştı. Basın toplantısında Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Timur Gürgan, Prof. Dr. Moncef Benkhalifa ve Prof. Dr. Safaa Al-Hasani de yer aldı.

Ofluoğlu’nun tanıttığı ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan sistem ile tüp bebek uygulamaları, kadın hastalıkları, doğum, kısırlık tanı ve tedavisinde uluslararası düzeyde bir yaklaşım ile takip edilecekler. Yeni sistem ile dünya ile aynı anda konu ile ilgili son gelişmelere Türkiye’de ulaşılabilecek.

Ofluoğlu, çağdaş toplumun gerekliliklerinden birinin de kadın sağlığının korunması ve bu alanda çağdaş tedavi olanaklarının sağlanması olduğuna değindi: “Çağdaş toplumun her alanda kendini hissettirdiği bu dönemde kadın sağlığının korunması ve kadınların çağdaş, kaliteli, kolay uygulanabilir, ekonomik tanı ve tedavi olanaklarından faydalanmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu ülkemizde önemli bir sağlık yapılanma sorunu olarak kendisini belli etmektedir.”

Yeni sistem ile ilgili bilgi veren Ofluoğlu şunları söyledi: “Alman Hastanesi ve Universal Sağlık Grubu; Kadın Hastalıkları, Doğum, Kısırlık tanı ve tedavisi ile özellikle Tüp Bebek uygulamalarında uluslararası düzeyde hizmet sağlayacak yeni yapılanmaya gidiyor. Kadın hastalıkları doğum, kısırlık ve tüp bebek tedavilerinde güncel, etkin, kolay, başarıyı düşürmeksizin en ekonomik şekilde yüksek tedavi şansını verecek metodları, ulusal ve uluslararası tecrübeli, eğitimli ve konusunda söz sahibi ekipler tarafından ülke çapında aynı kalite ve etkinlikte uygulanmasını sağlayacak bir sistemin gerekliliğini görmüş olup, bu hizmeti oluşturmak için çalışmalarına başlamıştır. 1.Ocak.2010 tarihinden itibaren bu sistem uygulamaya sokulacaktır.”

Ofluoğlu, sistemin getireceklerini ise şöyle sıraladı: “Uluslararası lider kişilerden ve ekiplerden bilgi ve teknoloji desteği sağlanacaktır. Uygulamalar ileri teknoloji gerekli durumlarda, ekonomik olarak hizmete sunabilecek laboratuvar hizmetleriyle desteklenecektir. Ülke çapında çağdaş, koordineli, kaliteli, merkezden desteklenen sağlık hizmeti verilecektir. Konularında isim sahibi kadın doğum hekimlerinin sistem içinde hizmete katkıda bulunmasını sağlayacak bir hizmet ağı oluşturulacaktır. Sistem aynı bilgi ve alt yapıyı uygulamayı isteyen meslektaşlarımızla bilgi, birikim ve alt yapısını paylaşacaktır. Sistem uluslararası platformda da hizmet verecektir (Arnavutluk, Rusya, Irak, Sudan hastanelerimizde ve anlaşma yapacağımız diğer Avrupa Sağlık Kuruluşlarının işbirliği ile).”

Prof. Dr. Timur Gürgan sistemin ülkemiz için çok önemli olduğunu belirtti. Gürgan, bu sistemin özellikle tüp bebek uygulamaları başta olmak üzere kadın sağlığı konusunda çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Prof. Dr. Moncef Benkhalifa ve Prof Dr. Safaa Al-Hasani ise erkek infertilitesi ve embriyo-yumurta dondurma tekniklerinde son gelişmeler ile ilgili bilgi verirken bu yeni sistemin içinde yer almaktan dolayı mutlu olduklarını ve bunun sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli bir gelişme olduğunu söylediler.