Genel SağlıkHABERLER

CİNSELLİK HER ZAMAN ÖNEMLİ

IPSOS Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’de erkeklerin Erken Boşalma (EB) konusunda algılarını ölçen araştırmayı Türk Androloji Derneği üyeleri yorumladı.

Dünya genelinde milyonlarca erkeği ilgilendiren ve önemli bir cinsel sağlık durumu olarak kabul edilen Erken Boşalma (EB) konusunda Türk halkının algısını ölçmek amacı ile tasarlanan araştırma sonuçlandı. Araştırmaya, 29–64 yaş aralığındaki çeşitli gelir gruplarından %20’si EB sorunu yaşayan 18 yaş üzeri 800 erkek katıldı.

Araştırmaya katılan erkeklerin %70’i cinselliği “önemli” olarak tanımlarken, haftada en az bir kere cinsel ilişkide bulunduğunu belirtiyor.

Araştırma sonucuna göre EB sorunu olan erkeklerin yalnızca 1/3’ünün profesyonel destek aldığı gözlenirken eğitim seviyesi daha düşük olan erkeklerin, EB konusunda daha fazla profesyonel destek aldığı gözleniyor.

Araştırmayı değerlendiren Türk Androloji Derneği Üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, EB’nin erkeklerde yüzde 30 oranında görülen bir tıbbi bir durum olduğunu belirterek, EB’ye yönelik çeşitli tedavi seçeneklerinin bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu ayrıca, bu konuda doğru bilgilenmenin önemine değinerek profesyonel destek almayan EB hastalarının interneti ana bilgi kaynağı olarak değerlendirdiğini sözlerine ekledi. Doğru bilgilendirme konusunda basına da önemli bir görev düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, doğru bilgi ve tedavilerle EB sorununun önemli ölçüde önlendiğine dikkat çekti.

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman araştırmaya katılan erkeklerin %82’sinin cinsel ilişkilerindeki memnuniyet ve memnuniyetsizlikleri konusunda eşleri ile konuşabildiklerini söyledi. Eşlerin birbirleri ile konuşmasının önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Yaman, yorgunluk, stres ve sinirli ruh halinin erken boşalma sorununu tetikleyebileceğini belirtti.

Türk Androloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Selahattin Çayan, EB sorunu yaşayan ve bu konuda profesyonel destek alan erkeklerin tüm ilişkilerinden haz alma oranının EB sorunu olmayan erkeklere oranla yüzde 20 oranında daha düşük olduğunu söyledi. Araştırma sonucuna göre, 19-29 yaş aralığında EB görülme sıklığının diğer yaşlara göre yüzde 10-15 oranında yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çayan, EB’nin yalnızca genç erkeklere yönelik tıbbi durum olmadığının ve tüm yaşlarda görülebileceğinin altını çizdi.