Genel SağlıkHABERLER

FAZLA TUZ İNSÜLİN DİRENCİNE YOL AÇIYOR!

Beslenme de uzak durmamız gereken 3 beyazdan biri olan tuz (sodyum klorür), fazla kullanıldığında insülin direncinin gelişmesine yol açıyor. International Hospital ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ender Arıkan, insülin direncinin altında yatan nedenlerden birinin fazla miktarda tüketilen tuz olduğuna dikkat çekerken şunları söyledi:

“Beslenmede sofra tuzunu az kullanmak gerekiyor. Ayrıca sodyumun yoğun olduğu içeceklerden de uzak durmakta yarar var. Çünkü fazla tuz, insülin direncine yol açabiliyor. İnsülin direnci ise birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Çağımızın önemli hastalıklarından biri olan kalp krizi bunlardan biri. Bunun yanı sıra; karaciğerde yağlanma, damar sertliği, tansiyon, meme ve rahim kanseri gibi hastalıkların gelişmesinde önemli rol üstleniyor. Erkeklerde kalınbağırsak kanseri ve prostat gelişiminde de etkili.”

İnsülin direncinin saptandığı kişilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ender Arıkan, tedavi yoluyla birçok hastalıktan korunabileceğini belirtti. Bazı ilaçların insülin direncinin kırılmasında etkili olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ilaçlar, insülin direncini kırmak amacıyla üretilmese de, etki mekanizmasında bu var. Ama rasgele de kullanılması sakıncalı. Kullanım miktarına ve süresine mutlaka bir doktor karar vermeli. Tedavinin bitmesi için yalnızca ilaç kullanmak yeterli değil. Biz, kişiye kilo vermesini, spor yapmasını da öneriyoruz. Önerilerimize uyuyorsa ve kanındaki insülin düzeyi de düşmüşse ilaç tedavisini kesebiliyoruz.”

İnsülin direncinin, dünyada ve Türkiye’de yaygın görülen bir sorun olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Arıkan, bu duruma en sık rastlanılan dönemin, erkeklerde 40-45 yaş, kadınlarda ise 45-50 yaş arası olduğunu belirtti.

İnsülin direnci nasıl oluşuyor?

İnsülin pankreasta salgılanan ve kandaki glükoz seviyesini düzenleyen bir hormon. Glukoz ise besinlerden alınarak kana karışan basit bir şeker. Kandan hücreler aracılığıyla alınıyor ve enerji olarak kullanılıyor. Kandaki glukoz seviyesinin artması, pankreastaki bazı hücrelerin insülin salmasına neden oluyor. İnsülin, kandaki glukozu çeşitli dokulara taşıyan ve kan şekerinin düşmesine neden olan bir nevi aracı görevi görüyor. Ancak insülin direncinde hücreler, insüline karşı duyarsızlık geliştiriyorlar. Normalde vücuda bir birim şeker girdiğinde, bir birim insülin salgılanıyor. İnsülin direncinin olduğu durumlarda ise salgılanan insülin yeterli gelmiyor. Vücut 2-3 kat daha fazla insülin salgılamak zorunda kalıyor.