Genel SağlıkHABERLER

DOMUZ GRİBİNDEN KAÇARKEN GÖZLERİNİZDEN OLMAYIN!

ALKOL BAZLI EL DEZENFEKTANLARINA DİKKAT; GÖZLERİNİZE ZARAR VEREBİLİR.

Domuz Gribi ile birlikte halk arasında kullanımı artan alkol bazlı el dezenfektanları doğru kullanılmaz ise körlüğe neden olabiliyor.

Domuz Gribi vakalarının artışına bağlı olarak bugün küçük çocuklarımızın elinde olan alkol bazlı dezenfektanlar göze geldiği tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Alp Kayıran son günlerde bu konuyla ilgili olarak 1 ağır olmak üzere 2 vakanın hastanelerine başvurduğunu belirtiyor.

Kayıran, “Hafif geçen olguda şakalaşırken göze bir miktar alkol bazlı el dezenfektanı temas etmişti. Kalıcı hasar olmazksızın çabuk iyileşme görüldü. Diğer olgu ise ilkokul öğrencisi dezenfektanı eline uygulamaya çalışırken bol miktarda dezenfektan maddenin gözüne kaçması sonucunda kornea yüzeyinde ve kök hücreleri içeren limbus bölgesinin hasarı nedeniyle oldukça ağır seyretti, iyileşmesi gecikmeyle devam ediyor” diyor.

Alkol bazlı dezenfektanlar göze nasıl bir zarar verebilir?

Kornea ve ilişkili kök hücrelerinde hasara neden olmaktadır. Özellikle kök hücreleri içeren ve limbus denilen bölgenin kimyasal yaralanması sonucunda kalıcı görme kaybına kadar giden kornea problemleri oluşabilmektedir.

Tedavisi mümkün mü?

Erken safhalarda gözlem ve damlalarla destek tedavisi uygulanmaktadır. İyileşmesi çok geciken hastalarda amnion zarı kaplaması gibi ameliyatlar uygulanabilmektedir.

Bu tarz kimyasal maddeler göze kaçtığında neler yapılmalıdır?

Böyle bir durumla karşılaşıldığında göz temiz su ile mümkün olduğunca çok yıkanmalı ve en yakındaki göz hekimine başvurulmalıdır.