Genel SağlıkHABERLER

DÜNYADA BİR MİLYAR OBEZ VAR

Dünya Kalp Federasyonu’nun yaptığı açıklamaya göre, günümüzde bir milyar insan şişmanlık hastalığı ile mücadele ediyor.

Her yıl kalbe bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybeden 17 milyon insanın büyük çoğunluğunu da bu gruptaki insanlar oluşturuyor.

Dünya Kalp Uzmanları Federasyonu, son yıllarda hızla artan kalp rahatsızlıklarına dikkat çekmek için 29 Eylül’ü ‘‘Dünya Kalp Günü’’ ilan etti. Şüphesiz bunda, yakın zaman içerisinde, 25-35 yaş grubundaki kişilerde kalp hastalıkların 12 kat artması da etkili oldu. Çünkü, günümüzde yaklaşık 22 milyon çocuk normal kilonun çok üzerinde. Bu sorunun en çok görüldüğü yerlerden biri olan ABD’de beş ile 14 yaş arasındaki her üç çocuktan biri şişman. Bunun nedeni, özellikle kentlerde yaşayan insanların kötü beslenmeleri ve fazla oranda doymuş yağ tüketmeleri.

Doktorlar, şişmanlık ile mücadelede en iyi yolun bol bol meyve ve sebze yemek olduğunu, ayrıca, lif oranı yüksek ve yağ oranı düşük yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Kola benzeri içeceklerin ve tuzun da az tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, alkolün de bir-iki kadehle sınırlandırılmasını istiyorlar.

Bu arada, obezitenin önlenmesi açısından anne sütünün büyük önem taşıdığı vurgulandı. İngiltere’de yapılan bir araştırmada, anne sütü ile beslenen çocuklarla, mama ile büyütülenler kıyaslandı. Sonuç çarpıcıydı: Anne sütüyle beslenenlerde obesite yüzde 30 oranında daha az görülüyor. (Hürriyet Gazetesi)