Genel SağlıkHABERLER

BALIKTA BULUNAN OMEGA3 “SARI NOKTA” RİSKİNİ AZALTIYOR

Dünyada her yıl binlerce kişinin görme kaybına uğramasına sebep olan Sarı Nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada Omega 3 alımının büyük payı bulunuyor.

Halk arasında Sarı Nokta hastalığı olarak bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu’nun Omega 3 ile ilişkilendirilmesi amacı ile yapılan Epidemiyolojik çalışmalardan Smith Araştırması’na göre; içeriğinde yüksek oranda Omega 3 bulunduran balığın düzenli şekilde tüketilmesi Sarı Nokta Hastalığının başlama ve ilerleme riskini % 50’ye varan oranlarda azaltıyor.

Smith Araştırması kapsamında 49 yaşından büyük 3.654 hastaya göz muayenesi yapıldı. Çıkan sonuca göre Omega 3 tüketiminin artırılması, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığının ilerleyişi üzerinde özellikle ileri vakalarda % 50’ye varan azalma sağladı.

* Omega 3; en çok somon, marina, ringa ve ton balığı gibi derin deniz balıklarında bulunuyor. Ancak YBMD hastalığını önlemek için gerekli miktarı balık ile beslenerek almak çok güç olabiliyor. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen balıklardan haftada en az 3-4 kez yemek gerekmektedir. Bu öğeler, mikronutrisyon ürünleri yani Omega 3 ve vitamin desteği olarak dışarıdan kolayca alınabilmektedir. Omega 3 içerikli mikronutrisyon ürünlerinin düzenli kullanılması Sarı Nokta Hastalığı riskini % 50’lere varan oranlarda azaltıyor.

* Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler olduğu söylenebilir.