Genel SağlıkHABERLER

PROF. DR. BİNGÜR SÖNMEZ DÜNYA YUMURTA GÜNÜ’NDE VATANDAŞA YUMURTA DAĞITTI

Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA) Türkiye Şubesi tarafından organize edilen Dünya Yumurta Günü’nün, ikincisi kutlandı. Cevahir Alışveriş Merkezi önünde düzenlenen etkinliğe katılan Prof. Dr. Bingür Sönmez ile WPSA Türkiye Şubesi Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay vatandaşlara günde bir yumurtanın sağlıklı kişilerde kalp ve damar hastalıkları açısından hiçbir risk oluşturmadığını anlattı. Etkinlik kapsamında vatandaşlara birer yumurta, “Gün Aşırı Bir Yumurta, Doktor Bana Dokunma!” rozetleri ile zengin vitamin ve mineral kaynağı yumurtanın yararlarına ilişkin el ilanları da dağıtıldı.

İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, etkinlikte yaptığı konuşmada, Memorial Hastanesi ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi işbirliği ile yapılan ve sonuçları ilk kez geçtiğimiz hafta Antalya’da düzenlenen 2. Akdeniz Ülkeleri Tavukçuluk Zirvesi’nde açıklanan araştırmaya ilişkin bilgiler verdi. Günde bir yumurtanın, sağlıklı kişilerde kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir risk oluşturmadığını ve kalp hastalarının da hiç tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebileceklerini saptadıklarını ifade eden Sönmez, şöyle konuştu:

“Araştırmayı Silivri’de, yaşları 15 ile 59 arasında değişen gönüllüler üzerinde gerçekleştirdik. 3 aylık çalışmada deneklere, bir ay boyunca hiç yumurta vermedik ve kan değerlerini saptadık. Bunu takip eden bir ay boyunca gün aşırı bir yumurta, ikinci ay her gün bir yumurta, son olarak da üçüncü ay sadece erişkin gruba bir ay boyunca günde iki yumurta verdik. Her ayın sonunda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerini saptamak üzere kan örnekleri aldık. Tahliller sonucunda, gün aşırı ve günde bir yumurta yiyen gruplarda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığını, kötü huylu kolesterolde (LDL) ise düşme meydana geldiğini saptadık. Günde iki yumurta yiyen grupta ise kolesterol ve kötü huylu kolesterolde hafif bir yükselme saptanmasına rağmen, damar sertliği riskini tanımlayan faktör seviyelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını gözlemledik.”

“Gün aşırı bir yumurtanın hiçbir sakıncası yok”

Araştırmanın sonuçlarına göre, gün aşırı bir yumurta yemenin sağlık açısından hiçbir sakınca taşımadığını dile getiren Bingür Sönmez, “Sağlıklı kişiler tarafından gün aşırı veya her gün yenen bir yumurtanın, kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir zararı olmadığını saptamış olduk. Herkes hatta kalp hastaları bile tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilir” dedi.

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Dünya Yumurta Günü’nün ülkemizde ilk kez geçen yıl kutlandığını ve amaçlarının, insanların dikkatlerini yumurtaya çekerek, tüketimi artırmak olduğunu ifade etti. Akbay, “Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. Protein açısından son derece zengin olan yumurta, ucuz bir protein kaynağıdır. Yumurta aynı zamanda doğal ambalajı yani kabuğu içinde, hiçbir şekilde hile karıştırılmayan tek gıdadır. Sağlıklı vatandaşlarımızı hiç çekinmeden her gün bir yumurta yemeye davet ediyoruz” dedi.