Genel SağlıkHABERLER

“MEME KANSERİNDE ERKEN TANI YAŞAM KURTARIR…” SÖYLEŞİLERİ TÜRKİYE GENELİNDE 23 İLİMİZİN TREN İSTASYONLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

2006 yılında meme kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla İskenderun’un Arsuz yöresinde 2007 yılında ilki düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri her yıl gelişerek ülke geneline yayılıyor.

Etkinlikler kapsamında bu sene Türkiye’nin farklı şehirlerindeki 4 tıp fakültesinden 4 tıp öğrencisi Hazar Cırık (İÜTF), Tahir Yıldız (Uludağ ÜTF), Ozan Emre Torun (Selçuk ÜMTF) ve Onur Çeçen (HÜTF) Türkiye’nin 23 ilini ziyaret ederek meme kanseri konusunda tren garlarında bilinçlendirme söyleşileri gerçekleştirdiler

Ankara Tren Garı’nda 25 Temmuz günü başlayan ‘Meme Kanserinde Erken Tanı Yaşam Kurtarır’ Söyleşileri, Sivas, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Kayseri, Erzurum, Kars, Erzincan, Niğde, İskenderun, Arsuz, Adana, Karaman, Konya, Afyon, Denizli, Urla, İzmir, Manisa, Salihli, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir, İzmit ve Bilecik tren garlarından sonra 26 Ağustos Çarşamba günü İstanbul Haydarpaşa Tren Garı’nda son buldu.

TCDD, TCDD Personeli Danışma ve Yardımlaşma Vakfı, Ankara Demir Spor, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin destekleriyle ve Prof. Dr. İskender Sayek danışmanlığında yürütülen söyleşiler kapsamında 4 tıp öğrencisi Modern Folk Üçlüsü’nün 1979 yılında çıkarmış olduğu ‘Çocuklarımız İçin’ albümündeki Gezsen Anadolu’yu parçasıyla ülkemizin 24 şehrini 6118 km tren yolculuğuyla dolaşarak ‘Meme Kanserinde Erken Tanı Yaşam Kurtarır’ Söyleşilerini gerçekleştirdi.

Dr.Füsun Sayek’in eşi Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek’in öncülüğünde her sene Ağustos ayında ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri kapsamında bugüne kadar Hatay yöresinde, 1300 kadına ücretsiz meme kanseri taraması, 500 kişiye ücretsiz tiroid taraması, ve bu sene 270 kadına rahim ağzı kanseri taraması için ücretsiz smear testi yapıldı. Ücretsiz sağlık taramaları ile birlikte, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Söyleşileri’, ‘Kadın Sağlığı ve Kadına yönelik Şiddet’ ve ‘Çocuk İstismarı ve İhmali’ Söyleşileri gerçekleşti ve T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Füsun Sayek 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yöre halkının desteğiyle yeniden inşa edildi.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri kapsamında sağlık etkinliklerinin yanı sıra yöre halkı ve çocukları için pek çok kültürel aktivite de düzenleniyor. Bu sene

Jehan Barbur’un konseri ile 9 Ağustos 2009 tarihinde açılan Etkinlikte, Dünyaca ünlü gitar virtiözümüz Ahmet Kanneci’nin konseri de yer aldı. Kültür aktiviteleri yöre çocuklarının gerçekleştirdiği çocuk korosu konseri, çocuk sanat atölyeleri, sergiler, konserler ve temalı film gösterimleri ile devam etti.