Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 150 BİN KANSER HASTASI BULUNUYOR!

Ülkemizde kanser hastalığının tedavisinde, yıllardır hastalar yüksek teknoloji kullanan, genellikle ABD’de bulunan kanser merkezlerine tedavi olmaya gidiyordu. Ancak Acıbadem Sağlık Grubu, son yıllarda yaptığı önemli yatırımlarla hastaların yurtdışına gitmesine gerek bırakmayacak en son teknolojiyi Türkiye’ye getirdi. Grubun İstanbul’daki Kozyatağı, Maslak hastanelerinin dışında, Bursa, Adana ve Kayseri hastaneleri de yüksek teknolojili cihazlarla donatıldı. Bu cihazlar kanserin en etkili ve hızlı şekilde teşhisini, tedavisini sağlarken, hastaların radyoterapi, kemoterapi sırasında beklemesini, olumsuz koşullarda sağlık hizmeti almasını da önledi.

Grubun kanser yatırımları hakkında bilgi veren Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, Türkiye’de Tunceli nüfusu kadar (yaklaşık 150 bin) kanser hastası bulunduğunu, bu hastaların zamanında ve etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için 250 kanser tedavi cihazına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bu 150 bin hastanın 75 bininin radyoterapi aldığını, her yıl 150 bin yeni hastanın eklenmesi nedeniyle de zorluklar yaşandığını ifade eden Prof. Özyar, şunları söyledi:

“Bir cihazla yılda en fazla 500 hastayı tedavi edebilirsiniz. Yıllık 150 bin hastaya tedavi verebilmeniz için de 250 cihaza sahip olmanız gerekir. Türkiye’de devletin elinde 110, özel sektörde ise kanser tedavisinde kullanılan 70 cihaz bulunuyor. Devlette kullanılan cihazlara baktığımızda sık sık arızalandığını, bu nedenle tam verimle kullanılamadığını, hasta yükünün arttığını, teknolojinin yenilenemediğini görmekteyiz. Teknolojinin yenilenememesi tedavi kalitesini de olumsuz yönde etkiliyor. Özel sektör bu anlamda yüksek teknolojiye yatırım yapabiliyor. Bu da Türkiye’de verilen kanser tedavisine olumlu katkılar yapıyor. ”

Acıbadem’in Beş Hastanesinde Kanser Tedavisi Yapılıyor

Acıbadem Sağlık Grubu, Kozyatağı Hastanesi’nde tek merkezde kanser yatırımı yapmıştı. Ancak 2008 yılında Bursa’da Radyoterapi Merkezi kuruldu. Ardından grubun yeni açılan hastaneleri Maslak, Adana ve Kayseri hastanelerinde de radyoterapi merkezleri oluşturuldu. Acıbadem’in kanser tedavi sisteminin en önemli ayrıcalığının beş hastanede de aynı teknolojideki cihazların bulunmasının olduğuna dikkati çeken Prof. Enis Özyar, şunları söyledi:

“Tamamında aynı marka cihazlar var, tüm merkezler birbirini görüyor. Böylece hangi merkezde hangi hastaya neler yapıldığını hekimler biliyor ve birbirlerine hastalarıyla ilgili fikir danışabiliyorlar. Bu da hastaların hastane hastane dolaşmasını önlüyor. Birden fazla hekim aynı hastanın tedavisini izlemiş oluyor. Bu neyi getiriyor, merkezlerde istihdam edilen fizik mühendisi sayısı azalıyor, tedavi standardizasyonu artıyor. Bu cihazların hepsi ileri teknoloji ürünü, başka hiçbir merkezde olmayan cihazlar var. Şu anda tüm merkezlerimizde (Maslak, Kozyatağı, Bursa, Adana ve Kayseri hastaneleri radyoterapi merkezleri) IMRT tedavisi yapılabiliyor.”

Klasik Radyoterapi 6 Saat, IMRT 30 Dakika Sürüyor

IMRT: Yoğunluk ayarlı radyoterapi IMRT, 2000’li yılların başında ABD’de bazı araştırma amaçlı merkezlerde kullanılmaya başladı. Çeşitli bilimsel araştırmalarla hastaya daha az zarar verdiği gösterilmeye başlandı. ABD’de tüm radyoterapi merkezlerinin yüzde 90’ı bu IMRT tedavisini yapabilecek kapasitede bulunuyor. Türkiye’de bugün bakınca IMRT yapan merkezlerin oranı yüzde 5-10 oranında. Bunların da tamamı özel merkezler. Devlette henüz yapılamıyor.

Normal radyoterapinin hazırlığı ve tedavi yaklaşık 6 saat sürerken, IMRT’de 30 dakika sürüyor. Bir hastaya 6 saat yerine 30 dakikaya harcanınca, 12 hastalık iş gücünü bir hasta işgal ediyor. IMRT birçok tümörde başarıyı yüzde 10-15 artırıyor, ciddi yan etkiler görmüyoruz. Radyoterapi hastalarının yüzde 25’i IMRT için uygun, ama Türkiye’de hastalar bundan yararlanamıyor, çoğunu devlet tedavi ediyor. Türkiye’de 2005 yılından beri IMRT satın alan dört üniversite var. Ege, İstanbul Tıp, Dokuz Eylül ve Hacettepe. Hacettepe’de 2001’de alımı yapılmış, cihazlar 2007’de getirilmiş ancak kurulamamış. Organizasyon yetersizliği var.

ABD’ye Gitmeden de Kanser Tedavisi Olunur

Acıbadem kanser tedavi merkezlerindeki yüksek teknoloji ürünü cihazlardan biri de IGRT sistemi. Bu sistem görüntü kılavuzluğunda radyoterapi yapılmasını sağlıyor. Akciğer filmi çekilen cihaz makinenin üzerine konuluyor ve bilgisayar teknolojisi ile hızlı şekilde görüntü alınabiliyor. Sistem görüntüleri üst üste bindirip hata payı var mı yok mu gösteriyor. Düğmeye basıp hastayı gerçek merkezine getirip ışınlıyorsunuz. İki robotik kol yardımıyla görüntü alınıyor, ön arka, yan olmak üzere. İki robotik kol, 360 derece hastanın etrafında dönüp tomografi görüntüsü de alabiliyor, 3 boyutlu olarak tedavi alanı görülebiliyor.

Brakiterapi cihazı ile radyasyon vücut içi boşluklarına veriliyor. Bu da Kozyatağı, Maslak, Adana, Kayseri hastanelerinde var.

Gamma Knife ise, Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nde, beyin içi noktasal ışınlamada kullanılıyor.

Rapidarc, çok yeni bir teknoloji. 20-30 dakika süren IMRT’yi 1-2 dakikaya indiriyor. Hasta tedavi masasında uzun süre hareketsiz yatmıyor. Kanserli hastalar, ağrıları var, öksürüyorlar, nefes sıkıntıları var, hareket etme ihtiyacı duyabiliyorlar. Cihaz bu özelliğiyle hastalara konfor sağlıyor. Ekonomik açıdan önemli bir cihaz. Çünkü diğer cihazlara 30 hasta alınırken buna 60 hasta alınıyor. Rapidarc cihazı sayesinde, hastaya verilen doz üçte bir oranında düşürülüyor, bu da önemli bir avantaj. Çocuk hastalarda çok başarılı bir şekilde kullanılıyor. Radyasyona bağlı ikincil kanserlerin oranının azalacağı tahmin ediliyor. 2008 de ilk kullanıldı, Avrupa’da Kopenhag, Amsterdam, Bern’de olumlu sonuçlar yayınlandı. Uluslararası kongrelerde, sonuçların etkili ve yeterli olduğu gösterildi, standart tedavi haline geldi. Bu üç merkezin dışında dördüncü cihaz Türkiye’de Acıbadem Maslak Hastanesi’nde hizmet veriyor.