Genel SağlıkHABERLER

UZMANLAR SAĞLIK İÇİN HAZIR BEZİ ÖNERİYOR

Bebek bezinin doğru seçilmesi bebek sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor. Uzmanlar, ebeveynlere hem hijyenik hem de ekonomik olduğu için hazır bebek bezlerini kullanmalarını öneriyor.

Hazır bebek bezleri, alternatif veya yıkanabilir bebek bezlerine göre daha sağlıklı oldukları için yıllardır tercih ediliyor. Yıkanabilir bebek bezlerinin bebek sağlığı açısından uygun olmadığını belirten Canbebe danışman dermatologu Taksim Alman Hastanesi Dermatoloji Uzmanı ve Pediatrik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal şöyle konuştu:

“Yıkanabilen bebek bezinin hazır beze göre daha az emici olması, derinin sürtünme katsayısını ve nemliliği artırarak tahriş edici etki yapabilir. Yıkanabilen bebek bezinin yeterince temizlenmemesi, çeşitli mikropların üremesine neden olabilir. Yıkanabilen bezi, temizlemek amacıyla kullanılan sabun, deterjan ve çamaşır suyu gibi ağartıcıların bezde kalan artıkları da bebeğin hassas derisine zarar verebilir. Bu zararlı etkiler, kimyasal madde artıklarının tahrişi ile “irritan dermatitlere” veya “alerjik kontakt dermatit” olarak adlandırılan alerjik döküntülere yol açabilir. Yıkanabilen bezlerin idrar ve dışkıyı emmede yetersiz kalması, bez bölgesinin sürekli nemli kalmasına dolayısıyla pişik ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bu nedenlerden dolayı yıkanabilen bezler, bebek sağlığına uygun değildir.”

YIKANABİLİR BEBEK BEZİ DAHA MALİYETLİ

Türkiye’de yılda 2.3 milyar hazır bebek bezi tüketiliyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği “Hane Halkı İş Gücü” anketine göre çalışan kadın sayısı, çalışma çağındaki kadın nüfusun istihdamına göre 5.650.000 kişi olarak belirtiliyor. Özellikle çalışan anneler, hazır bezi, yıkanabilir bebek bezlerine göre pratik, taşınabilir ve zaman kaybına yol açmaması nedeniyle daha fazla tercih edebiliyor. Ayrıca diğer bezler, hazır bezlere göre emici olmadığı için daha sık değişime neden olabiliyor. Özellikle yaz aylarında kötü koku ile birlikte annelerin dış ortamlarda bez değiştirmesi de uygun olmuyor.

Ontex International bebek bakım markası Canbebe’nin, uzman mühendislerden oluşan ArGe ekibi, yapmış oldukları araştırmanın sonuçlarına göre hazır bezlerin diğer yıkanabilir bezlere göre 8 kat daha fazla emme kapasitesine sahip olduğunu belirttiyor.

Yıkanabilir bebek bezleri, düşük emicilik seviyeleri nedeniyle bebek sağlığı açısından risk oluşturuyor. Ayrıca yine uzman kadronun verdiği bilgilere göre bebek bezini çok sık değiştirme ihtiyacı bezin daha fazla yıkanmasına ve sonuç olarak maliyetin artmasına neden oluyor. Bu bilgiler hazır bebek bezinin, yıkanabilir bezlere göre hijyenik özelliğinin yanı sıra ekonomik olduğunu da ispatlıyor.