Genel SağlıkHABERLER

KALÇA KIRIKLARINA YOL AÇAN DÜŞMELERİ ÖNLEMENİN YEDİ YOLU

Kalça kırıkları genellikle kişinin ayaktayken düşmesi, kalçanın bu düşüşten darbe alması ve kemiğe zarar vermesiyle meydana geliyor. Daha az etkili darbeler de kırığa neden olabiliyor. Araştırmalar, Türkiye’de 65 yaş üstü her üç yaşlıdan birinin düştüğünü ortaya koyuyor. Kadınlar erkeklere göre daha fazla düşüyor. Peki kalça kırığına yol açabilen düşmelerden korunmak için neler yapılabilir? Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, düşmenin nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini anlattı.

Yaşlı insanların çoğu haklı sebeplerle kalça kırıklarından korkar. Çünkü kırık türleri içinde yaşam kalitesini en çok etkileyenlerden biri kalça kırığıdır. 50 yaşın üzerinde kalça kırığı yaşayanların yüzde 20-25’i bu kırık nedeniyle ölebiliyor, yüzde 40’ı bağımsız yürüyemiyor, yüzde 60’ı giyinmek gibi günlük aktivitelerine devam edemiyor. Bu yıkıcı sonuçlar nedeniyle, kemiklerin güçlenmesi ve osteoporozdan korunmak, kırıkları önlemek açısından büyük önem taşıyor.

Kalça kırığı oluşma oranı 50 yaşından sonra daha da artıyor ve bu oran her beş altı yılda ikiye katlanıyor.

Kalça kırığından korunmak için neler yapılabilir? Kemik güçlendirici, osteoporozu önleyen ilaçların ve düşmeden korunmanın, kalça kırıklarını önlemede en önemli faktörler olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, düşme riskini azaltmak şu basit adımları öneriyor:

Yürüyeceğiniz zeminde kilim ya da uzatma kablosu gibi engeller olmadığından emin olun.
Evinizdeki koridor, merdiven boşluğu gibi alanları ve banyoyu özellikle geceleri iyice aydınlatın.
Küvet ve duş kenarlarına destek almak amacıyla tutacak taktırın.
Gözlük ve kontakt lenslerinizin size uygun olduğundan emin olun.
Kullandığınız ilaçları doktorunuzla birlikte gözden geçirin. Bazı ilaçlar dikkat dağınıklığı ve denge bozukluğu oluşturduklarından düşme riskini artırabilir.
Bazı durumlarda kalça koruyucular düşme nedeniyle oluşan kalça kırığı riskini azaltmaları açısından tavsiye edilir.
Yoga ve tai chi egzersizleriyle kas ve denge gücünüzü artırın. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanından kendinizi güvene almanızı sağlayacak tavsiyeler alın.

Kimler daha sık düşüyor?

Adale kuvveti yetersiz olanlar
Düşme hikayesi olanlar. (Daha önce düşenlerde tekrarlama ihtimali daha fazla)
Yürüme bozukluğu olanlar
Denge sorunu olanlar
Baston, koltuk değneği kullananlar
Görme kusuru olanlar
Eklemlerle ilgili hastalığı olanlar
80 yaş ve üstü olanlar
Dört veya daha fazla ilaç kullananlar