Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZLA SAĞLIKLI BİR YAZ TATİLİ GEÇİRMENİN PÜF NOKTALARI

Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, çocuklarla sağlıklı bir yaz tatili için anne babalara önerilerde bulundu.

Siz Nasıl Giyiniyorsanız Çocuğunuzu da Öyle Giydirin

Yaz aylarında bebeğinizin giysileri konusundaki genel kuralımız şudur; siz nasıl rahat ediyorsanız bebeğiniz de o şekilde rahat edecektir. Yani sıcak ortamda size bir tişört ve şort yetiyorsa, bebeğiniz için de aynı şey geçerlidir. Güneşten koruyan bir şapka, ince pamuk bir giysi idealdir. Unutmayın soğuk eller ve ayaklar bebeğinizin üşüdüğünü göstermez ama ter çocuğunuzun sıcakladığını ifade eder. Klima ve vantilatörler çocuğunuzun rahatlamasını sağlayacaktır ancak uzun süreler doğrudan üzerine üflemesine izin vermeyin. “Çok üşüdü”- “çok ısındı” bu iki kavram eşdeğerdir. Buna göre davranmalısınız. Bebeğinizdeki; kuru cilt, ateş, ishal, sinirlilik veya uykuya eğilim, havale gibi belirti ve bulgular onun aşırı derecede ısındığını ifade eder. Hemen tıbbi yardım almanız gerekir.

Sıcak havada önlem alın
Herhangi bir koşulda, herhangi bir zaman çocuğunuzu yalnız olarak arabada bırakmayın. Camları yarı açık bir aracın iç ısısı 15 dakikada 35 dereceden 40 dereceye çıkmaktadır. Camlar kapalı ise bu ısı 65 derecedir.
Ateşi olan çocuğun giysileri hafifletilmeli.
Sıcak hava = Bol sıvı tüketimi
Çok sıcak ve nem oranı yüksek havalarda çocuğunuzu bir anda 30 dakikadan fazla dönemler için oynamasına izin vermeyin.

Bulutlu Günlerde Bile Çocuğunuzu Güneş Işınlarından Koruyun

Güneş ışınları 10:00-15:00 arası dönemde çok etkilidir.
Güneş ışınlarının yüzde 80’i bulutlardan geçebilmektedir dolayısıyla bulutlu günlerde bile güneşten korunmak gerekir.
Su ve kum güneşin ışınlarını yansıtır, dolayısıyla cildin etkilenmesini artırır.
Ciltteki su ultraviole ışınların geçişini kolaylaştırır. Dolayısıyla suda daha fazla korunma gerekmektedir.
Güneş şemsiyeleri veya ağaçlar güneşin etkilerinden korunmak için yeterli değildir.
0-12 aylık çocukların ciltleri özellikle ince olduğundan güneş ışınlarına karşı çok hassastır. Bu dönem içinde gelişen önemli bir güneş yanığı, çocuğunuzun ileriki yaşamında ölümcül cilt kanseri riskini ikiye katlamaktadır. Bunun dışında erken yaşlarda bronzlaşmanın bile ileride cilt kanserine yol açabileceği gösterilmiştir. Cilt kanserlerinin yüzde 90’ı önlenebilmekle birlikte bunlara güneş neden olmaktadır.
Açık tenli ve açık göz renkli kişiler daha çok risk altındadır.
“Güvenli bronzlaşma” diye bir kavram yoktur. Bronzlaşma cilde zarar vermektedir.
Burun, dudak ve kulaklar güneşin etkilerine en açık vücut alanlarıdır.

Koruyucu Kreminizi Güneş Altında Değil, Güneşe Çıkmadan Önce Sürün

Yaşamın ilk altı ayında bebeklerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalarına dikkat edilmelidir. Doktora danışılmadan güneş kremi sürülmemelidir.

Güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce daha büyük çocuklara güneş kremi sürülmelidir. Özellikle giysilerin korumadığı alanlara dikkat edilmelidir.

Çocuklar ilk başta birkaç dakika, daha sonra 20 dk’ya kadar doğrudan güneş ışığına çıkarılabilir.

Bebeğiniz altı aylık olduktan sonra çantanızda mutlaka güneş kremi bulundurmalısınız.

Güneşe maruz kaldığında çocuğunuza gölgelikli şapka takın. Bunun dışında denize bile girse vücudunun üst kısmını koruyacak bir giysi giydirin. Giysiler hafif ancak sık dokunmuş olmalıdır.

Çok sıcak havalarda dışarıdaki kalışınızı günün erken veya geç saatlerinde yapın. Mümkün oldukça günün ortasında dışarıda bulunmayın.

Su ile oynayan çocuklarınıza suya dayanıklı güneş kremi sürün. Oyun bitince kurulayın ve tekrar güneş kremi sürün.

Çocuğunuz herhangi bir ilaç kullanıyorsa ışığa duyarlılık yaratmadığından emin olun.

Çocuğunuz için en iyi örneği siz oluşturun ve kendinizi koruyun.

Güneş Kreminizi Seçerken…

Bebek ve çocuklarda 20-30 koruma faktörü yeterlidir.
Çok açık tenlilerde 30 faktör uygundur.
Ürün, kısa ve uzun ultraviole ışınlardan korumalıdır. (UVB ve UVA)
Ürünlerdeki bazı maddeler alerjik cilt cevaplarına yol açabilmektedir. Bunlar PABA içeren ürünlerdir. Çocuğunuzun ön kolunda bir santimetrelik alana bir gün öncesinden üründen bir parça sürün. Üzerine yara bandı yapıştırın. Bir gün sonra yara bandını çıkarın ve çocuğunuzu güneşe çıkarın (Vücudunun diğer bölgeleri giysi ile korunurken). Herhangi bir kızarıklık gelişirse o bölgede başka bir ürün kullanın.
Suda koruma için ürünlerde 2 özellik vardır. “Waterproof” 4 kere 20 dakikalık suya girmede koruma sağlamaktadır. “Waterresistant” 2 kere 20 dakikalık suya girmede koruma sağlamaktadır.

Güneş Yanığı Bulguları:

Maalesef güneş yanığı bulguları güneş yanığı oluştuktan sonra kendini belli eder. Dolayısıyla önlem almak çok önemlidir.

Ağrı belirtisi ile birlikte kızarıklık, ateş, ciltte su toplanması klasik bulgularıdır.

Güneş Yanığında Tedavi Önerileri:

Küçük bir havluyu su ile ıslatın ve yanık olan alanlara hafifçe uygulayın. Bunu 15 dakika kadar uygulayın ve gün içinde 4-5 kere tekrarlayın.

Cilt nemlendirici krem sürün. Vazelin uygulamayın çünkü bu hava temasını önler ve hava teması iyileşme için gereklidir.

Parasetamol ağrı için kullanılabilir.

Ciltte su toplaması varsa doktora göstermenizde fayda vardır.

Çocuğunuz En Az 9 Yaşına Gelene Kadar Suya Giderken Sizin Gözetiminizde Olmalı

Ülkemizin coğrafi özellikleri ve mevsimin ısısı göz önünde bulundurulduğunda deniz veya havuza girmek kaçınılmaz olmaktadır. Ancak masum görünen bu eğlenceli ortam bazen çok üzücü sonuçlara yol açabilmektedir. Suyun bulunduğu her ortamda çocuklarınıza çok dikkatli olmanız gerekir. Ebeveyn su yakınında veya suya giren küçük çocuktan en fazla bir kol mesafesi kadar uzak olmalıdır.

Her türlü havuzda çocuğunuza çok dikkat etmelisiniz. Bu bebek havuzu ve birkaç santimetrelik su anlamına bile gelse. Bebek havuzu kullanımda değilken ters çevrilip bırakılmalıdır.

Havuzunuz var ise bunu tamamen parmaklık ile çevirmelisiniz. Kapının kolay açılmaması şart ve açıldığında ev içinde bir alarmın sizi uyarması uygundur.

Havuz kullanımda değilken çevresinde veya içinde oyuncak bırakmayınız. Oyuncaklar çocuklarınız için çekici gelebilir ve suya düşebilirler.

Deniz simidi gibi nesneler genelde çocuklara ve ebeveyne yalancı bir güven duygusu verir. Kullanırken onlara kesinlikle güvenmeyin.

Çok veya az klor çocuğunuza zarar verebilir. Onun için temiz ve bakımlı havuzlara girmesini sağlayın.

“Büyük” tuvaletini tutamayan çocuklar havuza girmemeli. Dışkı suyu mikrop yuvası haline getirip insanları hasta edebilir. Bu tür durumlar için özel yüzme bezleri vardır. Bunları temin etmeniz hem çocuğunuz hem de çevreniz açınızdan faydalı olacaktır.

Siz havuzda ya da denizdeyken yağmur yağabilir, yağmura yıldırım da eşlik ediyorsa su aktivitelerinizi sona erdirin ve o bölgeden uzaklaşın.

Yat veya bu tür gezilerde çocuklarınıza mutlaka yelek giydirin.