Genel SağlıkHABERLER

SUDA ARSENİK TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Su ve Şişeleme Sanayi A.Ş, kansere neden olan arsenik maddesi miktarının fazla çıktığı “Niksar Ayvaz” suyunun toplatılması kararıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak, ruhsatlı diğer sulardaki değerlerde nitrit-nitrat-bakır-civa-demir-kireç-arsenik oranlarının tek tek açıklanmasını istedi.

Şirket açıklamasında, “Az da olsa diğer arsenik olan sular da kamuoyunca bilinmelidir” denildi.

Açıklamada, şirkete hiçbir uyarı, bilgi, açıklama gelmeden, yurtdışı ve yurtiçi sevkıyatı devam ederken Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer’in 29 Mayıs 2002 tarihinden önce basına ‘Sularda arsenik” incelemesi sonuçlarını açıklayıp bir fabrika kapattığını söylediği belirtilerek, “24 saat sonra (yurtiçi ve dışı yüklemeleri sevke başladığımız saatlerde) 15.30’da kapatma kararı tebliğ edilmiştir. Yapılan işlemin uygulanış biçimi de dikkate değerdir”denildi.

Açıklamada, “Kanser Araştırma Dairesi tüm suların çok detaylı bir analizini yaptırmayı düşünmekte midir? Hangi su güvenle içilebilir? Niksar deprem bölgesi olması ve Ayvaz suyunun fay kırıklığından çıktığı bilinmesi 10 bin metre derine kadar indiği saptanması nedeniyle yer altında bir hareketlenme olasılığı var mıdır?” diye soruldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı