Genel SağlıkHABERLER

PROSTAT’TA PLAZMA KİNETİK DÖNEMİ

21. Yüzyıl Teknolojisi Olarak Değerlendirilen Plazma Kinetik Tedavi Yöntemiyle Prostat Ameliyatları Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi’nde Yapılıyor.

Türkiye’de sadece birkaç özel ve devlet hastanesinin kullandığı plazma kinetik tedavi yöntemiyle prostat ameliyatı Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi’nde yapılmaya başladı.

Sağlık alanında Adıyaman’da birçok yeniliklere imza atan 82. Yıl Devlet Hastanesi, Türkiye’de çok az sayıda hastanede uygulanan plazma kinetik tedavi yöntemiyle ameliyatlara başlayarak, yine bir ilki gerçekleştirdi.

Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Murtaza Yetiş, Türkiye’de 3-5 hastanede bu yöntemin kullanıldığını ve plazma kinetik tedavisinin 21. yüzyıl teknolojisi olduğunu kaydetti.

Prostat ameliyatlarını açık ve kapalı yöntemlerle yapıldığını ve kapalı yöntemlerin tercih edildiğini dile getiren Uzm. Dr. Murtaza Yetiş, “Kapalı prostat ameliyatı cerrahi prostat tedavisinin yüzde 90’lık bölümünü oluşturur. Plazma kinetik yöntemle, ameliyatlar sırasında çıkarılan doku patolojiye gönderilebilir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu en kesin bu yöntemle belirlenir. Lazer gibi yöntemlerde doku çıkarılmadığı için patoloji de yapılamaz. Hasta bir veya iki gün içersinde taburcu edilir. Sondanın kalma süresi diğer yöntemlerden çok daha kısadır” dedi.

Ameliyat sonrası idrar kaçırma ihtimalinin en düşük olduğu yöntemin plazma kinetik yöntem olduğunu kaydeden Yetiş, “Erkeklik gücü kaybolmaz ve hasta özel hayatına aynı standartta devam eder. Bu yöntem her türlü prostata uygulanabilir.Serum fizyolojik ile uygulandığı için, prostatın büyüklüğü engel teşkil etmez.Özel cihaz tasarımı sayesinde ameliyat süresi daha kısadır.Lokal anestezi ile uygulanabilmektedir, bu nedenle kalp ve akciğer sorunu olan hastalarda uygulanabilir” şeklinde konuştu.