Genel SağlıkHABERLER

ARAŞTIRMADAN ŞOK SONUÇLAR ÇIKTI!

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cinsel Eşitlik Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre Türk kadınları dayak yeme konusunda yüzde 58 oranla Bangladeş ve Etiyopya’yı geride bıraktı.

Yüzde 23’ü eşine tecavüz ediyor

Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hale Bolak Boratav, yapılan araştırmalara göre; Türkiye’nin, kadınların en çok dayak yediği ülke sıralamasında birinci olduğunu açıkladı.

Boratav, “ABD’deki Cinsel Eşitlik Merkezi’nin 50 ülkede 140 bin kadınla yaptığı çalışmada, Türkiye kadınların dayak yediği ülke sıralamasında yüzde 58 oranla Bangladeş, Etiyopya, Hindistan ve Mısır’ı geride bıraktı” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile İnsan Hakları Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Toplumda Kadına Yönelik Şiddet” konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hale Bolak Boratav, Dünya Bankası rakamlarına göre tüm dünyada kadınların yüzde 20’sinin fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti.

Şiddetin cinsel tacizden, töre cinayetlerine dek geniş bir alanı kapsadığını belirten Boratav, “Sorun öncelikle devletin sahip çıkması gereken bir sorundur” dedi.

Adli Tıp Kurumu’ndan Prof. Dr. Şevki Sözen de “Fiziksel şiddet gören birçok kadın bize maalesef canlı olarak ulaşamadı. Vücudunun yer yanı kesiklerle ve yanıklarla dolu kadın cesetleri geldi” diye konuştu.

Adli Tıp Kurum Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat da Güneydoğu’da yeni bir şiddet yöntemi olarak kezzap atmanın geliştiğini söyledi. Polat, “Yıllardır önerimiz hastanelerin acil birimlerinde Cinsel Saldırı Merkezleri’nin kurulması. Böyle bir saldırıya maruz kalmış kadının hemen muayene edilip, o anda en çok istedikleri şey olan duş almalarının sağlanması. Birçok kadın hemen yıkanıyor, dellileri yok ediyor” dedi.

Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü ve değişik kuruluşların araştırmaları kadına yönelik şiddeti ortaya koyuyor:
-Kadınların yüzde 72’si evlilikleri süresince şiddete maruz kalıyor.
-Aile içi şiddet sosyal sınıf ve statü farkı gözetmiyor.
-Erkeklerin yüzde 45’i kadınının itaat etmemesi halinde “dövme hakkı” olduğuna inanıyor.
-İlk şiddet davranışı yüzde 57.7 oranında evliliğin ilk günlerinde başlıyor.
-Uygulanan şiddet türlerinin başında yüzde 84 ile sözlü, yüzde 79 ile fiziksel şiddet (dayak) gelmekte.
-Kadınların yüzde 45.8’i erkeklerin kadınlardan akıllı olduğunu düşünüyor, yüzde 50.1’i ise kadın hak ettiyse erkek dövebilir diye düşünüyor.
-Erkeklerin yüzde 23’ü eşine tecavüz ediyor.
-Şiddet gören kadınların yüzde 57’si evi terk etmeyi ya da boşanmayı düşünmüyor. (HaberVitrini)