Genel SağlıkHABERLER

YENİLİKÇİ İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA TÜRKİYE’NİN REKABET GÜCÜ ZAYIF

Amerika Birleşik Devletleri’nin tanınmış bilim dergilerinden Scientific American çeşitli ülkelerdeki yenilikçi ilaç araştırmalarını belirli kriterlere göre değerlendirerek bir endeks hazırladı. Ülkelerin 5 puan üzerinden değerlendirildiği endekste birinciliği 3,8 puanla ABD alırken, Türkiye 1,8 puanla 12. sırayı Meksika ile paylaştı.

09 Haziran 2009, İstanbul. Türkiye’nin yenilikçi ilaç araştırmalarında, iddialı ülkeleri çok geriden izlediği yapılan yeni bir araştırma ile bir kez daha doğrulandı. ABD’nin önde gelen bilim dergilerinden Scientific American, Küresel Biyoteknoloji Araştırması yaparak yenilikçi ilaç araştırmalarında ülkelerin konumunu belirleyen bir endeks hazırladı.

Ülkelerin, yenilikçiliğin gelişimini etkileyen çeşitli kriterlere göre 5 puan üzerinden değerlendirildiği endekste birinci sırada 3,8 puanla Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. Singapur 3,5 puanla ikinci, Danimarka 3,2 puanla üçüncü, İsrail ve İsveç ise 3,1 puanla dördüncü oldu. Türkiye 1,8 puanla 12’inciliği Meksika ve Brezilya ile paylaştı. 36 ülkenin sıralandığı endekste son sıra olan 13’üncülüğü 1,7 puan ile Yunanistan, Slovakya ve Hindistan paylaştı.

Araştırmada ülkeler, kişi başına düşen araştırma geliştirme şirketi, fikri mülkiyet hakları, girişimci ve yatırımcıya yaklaşım, eğitim ve iş gücü, araştırma ve geliştirme yapan girişimcilere destek veren kamu kurumları bakımından değerlendirildi.

Scientific American dergisinin bu çalışması, yenilikçi ilaç ve aşı alanında Ar – Ge yatırımı yapacak uluslararası gruplara yol göstermesi ve onların ülke tercihlerini etkilemesi açısından da önem taşıyor.

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, Türkiye ilaç endüstrisinin yenilikçilik ve Ar – Ge konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu potansiyeli değerlendirebilmek için ülkemizdeki yatırım ortamını iyileştirmeye devam etmemiz ve yenilikçiliği desteklememiz gerekiyor. Scientific American dergisinin çalışmasında değerlendirme yapılan kriterler çok önemli. Ülke olarak fikri mülkiyet haklarının korunmasında uluslararası standartlara ulaşmamız; sağlık alanında şeffaf, öngörülebilir ve uzun vadeli politikalar oluşturarak uygulamamız gerekiyor.”