Genel SağlıkHABERLER

SBS’DE SINAV KAYBETTİREN HATALAR

Sınavlar öğrenciler için hayatlarının fırsatı olabildiği gibi, yaşamlarının sonraki döneminde pişmanlık ve üzüntüyle hatırladıkları bir dönem de olabilir. Heyecan, stres nedeniyle sınav sırasında yapılacak hatalar, daha iyi bir eğitim alma şansını insanın elinden alabilir.

International Hospital’dan Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt, sınav sırasında en sık yapılan hataları şöyle sıraladı:

Bir soruda takılmak

Zamanın nasıl geçtiğini anlayamadım…

Sınavda zamanı iyi kullanma ve verilen süre içerisinde soruları yanıtlamanız istenir. Her soru için 1 dakikanızı ayırmanız beklenir. Ancak bazen bir soruya takılıp çok daha uzun süre geçirebilirsiniz. Bu durumda aslında çok kolay olan bazı soruları görebilecek vaktiniz kalmaz ve puanını düşebilir. Uygun olan her soruya 1 dakika ayırmanız ve zor olan soruları en sona bırakmanızdır.

Sınav kitapçığını yanlış işaretlemek

Sınav başlangıcında çeşitli kitapçık türleri dağıtılarak öğrenciye bu tür kitapçıklardan hangisinin kendisine verildiğini kodlaması istenir. Kodlamayı unutan ya da yanlış işaretleyen öğrencinin cevap kağıdı optik okuyucularda okunurken doğru değerlendirilemez. Bu sorunu engellemek için sınav başlangıcında mutlaka kitapçık türünüzü doğru işaretlemeyi unutmayın.

Kaydırma yapmak

Tüm soruları çözdükten sonra cevap kağıdına işaretlemeye çalışmak bu sorunun önemli bir nedenidir. Zaman baskısıyla işaretlemede hatalar meydana gelince bilinen sorular tamamen karışarak sonucu etkiler. Cevapları toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine tek tek kodlama yapmak sorunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Zor sorularda heyecanlanma ve ümitsizliğe kapılmak

Özellikle birkaç soruyu yapamadığında heyecan artışı ve panikleme görülmektedir. Bu durumlarda sınavdaki tüm soruları ilk bakışta çözemeyeceğinizi, daha sonra tekrar bakabileceğinizi düşünün. Sınavın sonuna kadar da kaybedilmiş hiçbir şeyinizin olmadığını düşünerek paniklerinizi azaltabilirsiniz.

Soruyu yanlış okumak

Zaman baskısıyla soruları yanlış okumak yine en sık yapılan hatalardandır. Yanlış okunan soru doğal olarak yanlış yanıtlanır. Zaten seçenekler arasında da bu tür şıklar yerleştirilmeye çalışılır. Özellikle değildir, çıkarılamaz gibi kelimelere dikkat edin.

Sınavda diğer öğrencilerle ilgilenmek

Diğerleri benden daha hızlı çözüyor…

Sınavda sadece kendinizle ilgilenin. Bazı öğrenciler daha hızlı soru çözüyor olabilirler. Ancak önemli olan soru çözümünde hız ve isabet arasındaki dengeyi bulabilmektir.

Sınavda çok dar kıyafetler giymek

Sınavlar uzun dakikalar süreceğinden dolayı otururken sizi rahatsız etmeyecek rahat kıyafetleri tercih edin. Dar kıyafetler giymek sizi rahatsız edecektir. Bedensel yorgunluğunuzu artırabilir ve dikkatinizi dağıtabilir.