Genel SağlıkHABERLER

SBS VE ÖSS’YE BU REÇETEYLE HAZIRLANIN!

Uzun bir süredir sınavlara hazırlanıyorsunuz. Bu süreçte zaman zaman çok ders çalıştınız, zaman zaman ise derslerden uzaklaştınız. Sınavlara yaklaştığımız şu günlerde ise bazılarınızda ders çalışma isteği pek kalmadı. Bazılarınız ise sınavın yaklaşmasıyla birlikte depara kalkma niyetinde…

Sonuçta SBS ve ÖSS için sayılı günlerin kaldığı gerçeği önünüzde duruyor. Yapmanız gerekenlerin reçetesini International Hospital’dan Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt hazırladı.

Kalan Süre İçin Gerçekçi Bir Plan Hazırlayın

Örneğin elinizdeki tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı eksik olduğunuz konularda sorular çözme yönünde planlayabilirsiniz. Elinizdeki çözmek istediğiniz soruları ve sınava kadar bu soruları hangi günlerde bitireceğinizi belirleyin.

Deneme Sınavlarının Sonuçlarını Abartmayın

Bu sonuçlar sizin eksik olduğunuz konuları tespit edebilmek için yapılmaktadır. Morali bozmak ve ‘ bu gidişle bir şey yapamam ’demek yerine ‘eksik olduğum konuları tespit ediyorum’ düşüncesiyle sınav sonuçlarını değerlendirin. Konu eksiklerini belirlediğinizde bunu telafi edecek zamanınızın olduğunu unutmayın. Eksiklerinizi deneme sınavlarında fark etmek sınavda fark etmekten daha iyidir.

Okul ve Bölüm Seçiminizi Sınav Sonrasına Erteleyin

Kalan süreyi daha çok sınav öncesi yapacaklarınız için değerlendirin. Sınav sonrasında karar vermek için yeterince zamanınız olacak.

Deneme Sınavlarını Kaçırmayın

Bu sınavlar sadece soru çözmenize değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanmanıza yardımcı olur. Çünkü sınav anında uzun süre tuvalete gidemeyecek, aynı sırada oturacak ve yemek yiyemeyeceksiniz. Bu alışkanlıklar sınav ortamında kazanılır.

Evde Test Çözerken Mutlaka Zaman Tutmaya Özen Gösterin

Çünkü ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda soruyu çözmenizden ziyade soruyu belirli bir zamanda çözmeniz önem kazanmaktadır. Evde test çözerken süre tutmanız size bu alışkanlığı kazandıracaktır.

Psikolojik Dayanıklılık Çalışın

Sınav esnasında öğrenciler pek çok sorunla baş etmek zorunda kalırlar. Bu sorunlarla baş etmek için hazırlıklı olunmalıdır. Örneğin üst üste birkaç soru yapamadığınızda neler hissedersiniz? Neler düşünürsünüz? Bu durum sizi nasıl etkiler ve nasıl baş edersiniz? Bu durumun örneklerini girdiğiniz deneme sınavlarında bulmaya çalışın. Sınavda psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeniz sınav performansınızı çok yakından etkileyecektir.