Genel SağlıkHABERLER

GÖZ SAĞLIĞI VE KALİTELİ GÖZYAŞLARI İÇİN BESLENMENİZE ÖNEM VERİN

Sağlıklı beslenme günümüzde son derece önemlidir. Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Ancak yakın zamana kadar beslenmenin gözlerimizi ve görme sistemimizi nasıl etkilediği hakkında pek az şey konuşulmuştur.

Gözlerimiz vücudumuzun diğer herhangi bir organı gibi olup, beynimizin bir uzantısıdır. Göz ve beyin vücut ağırlığının yalnızca %2’sini oluştururken, alınan besinlerin %25 kadarına gereksinim duymaktadırlar. Dolayısıyla gözlerin uygun şekilde besleniyor olmaları, görmenin sürdürülmesi için olduğu kadar, göz sağlığı için de önemlidir.

Kuru göz, gözyaşı filminin kalitesindeki veya miktarındaki bir sorundur. Bu sorun gözlerde kuruluk, kızarma, yanma, batma veya yaşarma belirtilerine yol açmaktadır. Ayrıca gözler ışığa çok hassas hale gelebilir. Kuru göz kullanılan ilaçlar, alerji, sistemik hastalık gibi rahatsızlıkların ve bilgisayar kullanımı ya da düşük nem gibi çevresel faktörlerin sonucunda gelişen ciddi ve oldukça yaygın bir hastalıktır. Bu hastalık 40 yaş üzerindeki kadınlarda daha sık görülebilmektedir.

Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Altan Özcan kuru göz hakkındaki en son çalışmaların beslenme yaklaşımına da yönelmekte olduğunu belirtmekte olup; “Eklemler, sağlıklı gözler ve vücudun normal yağlanması için beslenmemizde esansiyel yağlar gereklidir. Bu yağlar vücudumuzda sentezlenemediğinden dışarıdan alınmak zorundadırlar. Çoklu doymamış yağlar yani Omega-6 (hidrojenlenmemiş) ve Omega-3 yağları göz sağlığımız için önemli besin kaynaklarıdır. Son yıllardaki çalışmalar özellikle Omega-3’ün kuru göz, blefarit, prematür retinopatisi, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi pek çok göz rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı olduğunu göstermiştir. Bu yağlar soğuk su balıkları, keten tohumu ve cevizde bulunmaktadır. Omega yağ asidlerini vücudumuza alırken aradaki dengenin korunması da önemlidir. Institute of Medicine Newyork’un önerdiği günlük alım miktarı 4:1’dir; kuru göz gelişme riskini azaltmak için ayni Omega-3 yağ asidinin en fazla dört katı kadar Omega-6 yağ asidi alınmalıdır.” dedi.

Not: Bu kısa makale, gözün ve görmenin bütün yönlerini herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatan bir kitap olan “Gözleriniz için akıllı ilaç”dan alınmıştır.