Genel SağlıkHABERLER

FORMULA 1 İZLERKEN GÜNEŞE VE YÜKSEK SESE DİKKAT

İstanbul’da Formula 1 heyecanı 5-6-7 Haziran 2009 tarihlerinde yaşanacak. Türkiye’den ve dünyadan binlerce Formula 1 tutkunu 2009 Formula 1TM ING Türkiye Grand Prix’sini izlemek için İstanbul Park’ta buluşacak. Anadolu Sağlık Merkezi’nin uzman hekimleri yarışları izlemeyi planlayanlara yararlı önerilerde bulundu. Anadolu Sağlık Merkezi aynı zamanda İstanbulPark’ta kuracağı tam donanımlı tıp merkeziyle bu yıl da pilotların sağlığından sorumlu olacak.

01 Haziran 2009, İstanbul…Formula 1 tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği 2009 Formula 1TM ING Türkiye Grand Prix’si İstanbul Park’ta 5-6-7 Haziran 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Yarışların sağlık sponsoru Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) uzman hekimleri, 2009 Formula 1TM ING Türkiye Grand Prix’sini izleyecek olanlara sağlıklarını koruyabilmeleri için tavsiyelerde bulundu.

Yarış arabalarının yüksek sesine dikkat!

Yarışırken yüzlerce kilometre hıza ulaşan Formula 1 yarış arabalarının çıkarttığı ses, yarış alanındaki izleyicilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi. ASM Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Şirin, yarış arabalarının yarattığı yüksek sese karşı kulakların korunmasının önemi hakkında şunları söyledi:

“Ses dalgalarının sinir uyarısına dönüştürüldüğü organ olan iç kulak, son derece hassas sinir uçlarından oluşur. Yüksek şiddette gürültüye maruz kalmak sesin şiddetine ve süresine de bağlı olmak koşulu ile bu hassas sinir uçlarında hasara yol açabilir. Bu hasar birkaç gün süren geçici kulak çınlamasından kalıcı işitme kaybına kadar gidebilen bir yelpazede olabilir. Ne yazık ki işitme sinirinde oluşan kayıplar geri dönüşsüzdür ve medikal ya da cerrahi tedavi şansı yoktur. Normal konuşma sesi ortalama 60 db şiddetindedir. Genelde 85 db üstündeki ses şiddetine maruz kalmanın kulağa zararlı olduğu kabul edilir. Formula 1 yarışları sırasında araçların geçişi sırasında oluşan ses, bu değerlerin üzerindedir ve kulağınızda kalıcı hasarlara yol açabilir. Ses kaynağına yakınlık ve maruz kalma süresi de belirleyici etkenlerdir.”

Bu tip gürültülü ortamlarda kulak hasarını önlemek için kulak tıkaçları ve/veya kulak maskeleri öneriliyor. Kendi hazırlayacağınız pamuk veya kağıt tıkaçlar sesin şiddetini azaltmak konusunda yeterli olmuyor. Tıkacın koruyucu olabilmesi için dış kulak yoluna tam oturması gerekiyor. Uygun bir tıkaç ses şiddetini 15- 30 db kadar azaltabiliyor.

Kulak maskeleri de tüm kulak kepçesini kaplayarak dış kulak yolunu tıkayan uygun koruyuculardır. Tıkaç ve maskenin birlikte kullanımı tek başlarına kullanıma göre yaklaşık 10-15 db’lik ilave koruma sağlıyor. Tıkaç ve maske kullanılırken kendi sesimizin kulağımıza daha şiddetli gelmesi koruyucuların dışarıdan gelen sesi azalttığını göstermesi bakımından yararlı bir bulgudur.

Yarış alanına şapkasız çıkmayın

ASM Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, aşırı sıcaklar nedeniyle meydana gelebilecek güneş çarpmasına karşı Formula 1 izleyicilerine şu uyarılarda bulundu:

“Formula 1 tutkunlarının dikkat etmesi gereken unsurlardan birisi güneş çarpması. Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur. Güneş çarpması şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösteriyor. Güneşe çıkarken güneş ışınlarının açısını da göz önüne almak ve en tehlikeli olan öğle saatlerinde gölgede bulunmaya ve mutlaka şapka takmaya dikkat etmek gerekiyor.”

Güneş çarpmasının belirtileri: Sıcak çarpmasının üç ana belirtisi, çok yüksek ateş (41º C’tan fazla), terleyememe ve komaya kadar giden sinir sistemi bozukluklarıdır. Ruhsal durum bozuklukları, uyumsuzluk ve baş ağrısı, sersemlik ve yürümede zorluk birlikte görülebilecek ilk belirtilerdir. İleri evrelerde bilinç yitimi de olabilir.

“Uzun süre güneş altında kalmayın”

Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Deri hastalıkları uzmanı Dr. Sadiye Kuş da, Formula 1 izleyicilerine güneşten korunma konusunda dikkat etmeleri gerekenleri anlattı:

“Özellikle 10:00 – 14:00 arası gölgede bulunulmalı. Ancak güneşin yüzeylerden yansıyarak gölgede bile bizlere ulaşacağı unutulmamalı. Sadece plajda değil yapılacak her türlü açık hava aktivitesinde, yani F1 gibi organizasyonlarda güneşe maruz kalınacağı unutulmamalı. Kıyafetler, şapka ve gözlükle korunmaya özen gösterilmeli. Lacivert, siyah ya da parlak renkli (turuncu, kırmızı) giysiler tercih edilmeli. Giysi ışık geçiriyorsa UV ışınlarının deriye ulaşacağı unutulmamalıdır. Kulakları enseyi ve yüzü koruyacak geniş kenarlı şapkalar tercih edin. Güneş koruyucu sürerken özellikle dudak, kulak, göz çevresi, boyun, el ve ayak, sırt unutulmamalıdır.”