Genel SağlıkHABERLER

KABURGADAN KULAK YAPTILAR

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Süleyman Demirel Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, doğuştan tek kulağı olmayan ve hızla duyu kaybına uğrayan ilköğretim okulu öğrencisine, kaburga kemiklerinden kulak yapıldı.

Kırıkkale’de bir ilköğretim okulunun yöneticileri, doğuştan tek kulağı olmayan 5. sınıf öğrencisi B.Y’nin hızla duyu kaybına uğradığını fark edince, Tıp Fakültesi Hastanesi ile temasa geçtiler. Plastik Cerrahi Bölümü, ailesinin ekonomik durumu zayıf olan öğrencinin operasyonunu ücretsiz yapabileceğini belirtince, B.Y’nin yatış işlemi gerçekleşti.

Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Saray, B.Y’ye kaburgalarından kulak yapıldığını söyledi. Saray, operasyonla ilgili şu bilgiyi verdi:

”Üç aşamalı operasyonda, önce 7,8 ve 9. kaburgalar alındı ve karşı kulakla aynı özellikte ve büyüklükte kesildi. Kaburgalara kulak şekli verilerek, yerine dikildi. Kulağın dış kıvrımları da oluşturulmaya başlandı. Operasyona kulak rekonstrüksiyonu diyoruz. Operasyon 2 yıl sürüyor. Önce kulağın ana iskeleti yapılıyor, kulak memesi ile dış kulak yolu yapıldıktan sonra kulağa açı verilerek yapışkanlık kaldırılıyor. Kulak 2 yıl içerisinde normal işlevini görmeye başlıyor.”

B.Y’nin doğuştan olmayan kulağının bir süre sonra diğer kulağı ile aynı şekil ve özelliğe sahip olacağı bildirildi. Bu arada, hastane burun, meme, yağ alma, vakumlama, yağ ekleme, kas kaldırma ve yüz gençleştirme ameliyatlarının da yapıldığı belirtildi.