Genel SağlıkHABERLER

TATİL MEKANINI SEÇERKEN İYİ DÜŞÜNÜN

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Murat Taşdemir, anne adaylarının tatile çıkarken bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini belirterek, ‘Gebelik sürecindeki kadınlar az gelişmiş, aşırı sıcak ülkelere yapılacak seyahatlerden kaçınmalılar’ dedi. Tatil mekanını seçerken iyi düşünmek gerektiğini vurgulayan Operatör Dr. Murat Taşdemir, ‘Aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler anne adayları için uygun değildir. Yurtdışına gitmeyi planlıyorsanız, az gelişmiş ülkelere yapılacak seyahatlerden kaçınmalısınız. Bu ülkelere yapılacak olan seyahatler sırasında hem o ülkedeki tıbbi imkanların yetersizliği hem de bu ülkelerde yaygın olarak görülen malarya (sıtma) gibi mikrobik enfeksiyonlar gebeliği olumsuz etkiler’ şeklinde konuştu.

İSHALE DİKKAT

Dr. Murat Taşdemir, seyahate çıkan kişilerde en sık görülen problemlerden biri olan ishalin, aşırı su kaybına yol açacağını ifade ederek, ‘Bu durum anne adayından bebeğe olan kan akımını bozarak, gelişmekte olan cenini olumsuz etkiler. Özellikle gezi sırasında içilen suya çok dikkat edilmesi, sadece kapalı kutularda satılan içeceklerin içilmesi, kesinlikle buz kullanılmaması gerekir. Dışarıda hazırlanmış salata, az pişmiş et ve mayonezli ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Seyahate çıkarken ishali önlemek için önerilen antibiyotikleri anne adaylarının kullanması sakıncalıdır. Anne adaylarında ishal görüldüğünde bol sıvı almak ve hekime danışarak antibiyotik kullanmak gerekebilir’ uyarısında bulundu.

Anne adaylarının seyahat edecekleri yerlerdeki sağlık kurumlarını ve kapasitelerini önceden öğrenmesinin şart olduğunu vurgulayan Dr. Taşdemir, huzurlu bir tatil için anne adaylarına şu önerilerde bulundu: ‘Kan grubunuz, kullandığınız ilaçlar, alerjik reaksiyonlar ve gebeliğinizle ilgili tıbbi bilgilerin ve hekiminize ulaşılabilecek telefon numaralarını yanınızda bulundurun. Sizin ve bebeğiniz açısından tatil döneminde de düzenli beslenmeniz gerekir. Bol sıvı almanız ve lifli besinlerden zengin beslenmeniz kabızlığı önler. Hijyenik açıdan güvenilir olmayan yerlerde yemek yememeye özen gösterin. Özellikle sıcak olan bölgelere yaptığınız seyahatlerde bol su içmeniz gerekir. Sadece pet şişede satılan suları ve kapalı içecekleri tüketmeye özen gösterin. Buz kalıpları birçok yerde şebeke suyundan hazırlandığı için kullanmayın. Rahat, ince, hava alan giysiler ve alçak topuklu ayakkabılar giyin. Tatilinizi sürekli gezmek yerine sık sık dinlenerek geçirin.’

Jinekolog Operatör Dr. Murat Taşdemir, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı bulunan anne adaylarının tatillerinin sorunlu olacağını belirterek, erken doğum riski, rahim ağzı yetmezliği, dış gebelik öyküsü, vajinal kanama veya düşük tehtidi ve ağır anemisi (kansızlık) sorunu olan gebelerin özellikle yurt dışı ve uzak yerlere seyahat etmekten kaçınmalarını istedi. Anne adaylarına ‘Yolculuk süresince tuvalete gitmeyi ertelemeyin’ uyarısında bulunan Operatör Dr. Taşdemir, ‘Bu, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Yolcululuğunuz boyunca bol su içmeye ve sık tuvalete gitmeye dikkat edin. Uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşımını yavaşlatarak derin ven trombozuna (pıhtılaşmaya) yol açabilir. Yolculuk sırasında sık sık dolaşmak, bacaklarınızı hareket ettirmek ve bol sıvı almak gerekir. Özellikle varis problemi olan gebelere mutlaka varis çorabı giyerek seyahat etmeleri önerilir’ şeklinde konuştu.

Anne adaylarının araba ile yolculuk sırasında rahat edebilecekleri koltuğu seçmeleri gerektiğine işaret eden Dr. Taşdemir, ‘Sırtınızı ve boynunuzu yastıkla destekleyin ve mutlaka emniyet kemerinizi bağlayın. Emniyet kemeriniz karnınızı sıkmayacak şekilde yeterince gevşek olmalıdır. Uzun sürecek yolculuklarda saatte bir durarak mutlaka biraz dolaşın. Yanınızda acıktığınızda atıştırabileceğiniz hafif, besleyici yiyecekler ve su, meyve suyu gibi içecekler bulundurun. Araba tutması gibi bir yakınmanız varsa yolculuk öncesinde bu problemi önlemek için kullanabileceğiz ilaçları mutlaka hekiminize danışın’ dedi.

Jinekolog Operatör Dr. Murat Taşdemir, birçok havayolu şirketinin gebeliğin 36. haftasına dek uçuşlara izin vermediğini hatırlatarak, ‘Seyahatinizi dönüş tarihindeki gebelik haftasını göz önünde bulundurarak planlayın. Gebeliğin son 3 ayında özellikle 4 saatten fazla sürecek uçak yolculuğu zorunlu olmadıkça önerilmez.

Özellikle uzun sürecek uçak yolculuklarında mutlaka bol sıvı alın, her yarım saatte bir kalkarak dolaşın ve bacaklarınızı sık sık hareket ettirin. Uçağın kanat hizasındaki bölümü uçuş açsısından en rahat bölümdür. Mümkünse bu bölgede ve kalkarken rahat edebileceğiniz koridor kenarında bir koltuğa oturun. Tüm uçuş boyunca mutlaka kemerinizi bağlı tutun’ açıklamasında bulundu.