Genel SağlıkHABERLER

HER 100 KİŞİDEN 41’İ HEPATİTLİ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yapılan araştırmada, her 100 kişiden 41’inin hepatit hastalığına yakalandığı belirlendi. Araştırmada, her 100 kişiden sadece 6’sının, hastalığa karşı önlem amacıyla iğne yaptırdığı tespit edildi.

420 kişiden alınan kan örnekleriyle yapılan araştırma sonunda, yüzde 58.3’ünün hepatit hastalığı ile hiç karşılaşmadığı, yüzde 41.7’sinin de karşılaştığı belirlendi.

Hepatit hastalığı ile karşılaşan grubun yüzde 3’ünün halen taşıyıcı olduğu, yüzde 18’inin hastalığı geçirerek bağışıklık kazandığı, yüzde 15’inin Hepatit C virüsüne yakalandığı, yüzde 6’sının ise hastalığı geçirdikten sonra aşılandığı belirlendi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Cihad Dündar, hepatit hastalığının çağın en büyük sağlık problemlerinden biri olduğunu ifade ederek, dünya üzerinde yaklaşık 450 milyon kişinin Hepatit B, 100 milyon kişinin de Hepatit C hastalığını taşıdığını söyledi.

Özellikle kan ve cinsel yollarla bulaşan hepatit virüsünün, kronik hale gelerek hayat süresince gizli seyretme riskinin olduğuna değinen Doç. Dr. Dündar; ‘Hepatitin rakamsal değerleri, AIDS hastalığının kat kat önüne geçmiştir. Karaciğer kanserine dönüşme riski olan hepatit virüsünden korunmak için, periyodik olarak 3 dozluk aşı yapılmalıdır. Özellikle sağlık personelleri hastalığa karşı büyük risk taşımaktadır. Toplu yaşam yerlerinde hastalığın görünme oranı daha fazladır. Son yıllarda, Sağlık Bakanlığı tarafından hepatit virüsüne karşı, yeni doğan çocuklara aşı yapılması, gelecek için önemli bir gelişmedir’ dedi.