Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE ETKİLİ OLAN GRİP VİRÜSÜ H3N2

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, 2008-2009 sezonunda Türkiye’de dolaşımda olan grip virüsünün Avrupa’da da baskın olan Influenza A (H3N2) olduğunu açıkladı.

Prof.Dr. Selim Badur, geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerin aksine, Avrupa ve ülkemizde dolaşımda olan H3N2 alt-tipinden Influenza A suşlarında herhangi bir anti-viral direnci saptamadıklarını; bu tarz bir direnç sorununun ABD’de dolaşımda olan H1N1 suşları ile ilintili olduğunu belirtti.

Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2008-2009 sezonunda Avrupa’da baskın grip virüsünün İnfluenza A (H3N2) olduğunu açıklamıştır. Yapılan çalışmalar, Tamiflu’nun (oseltamivir) bu virüse bağlı gribin tedavisinde tamamen etkili olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra, Tamiflu, halen, İnfluenza A (H5N1) enfeksiyonlarının (kuş gribi) tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü’nün öncelikle önerdiği antiviral seçeneği konumunu korumaktadır.

Mevsimsel grip, ikincil komplikasyonlarla birlikte çok sayıda hastalığa ve bağışıklık sisteminde sorunu olan hastalar gibi yüksek risk grubu içinde yer alan kişilerdeyse ölüme neden olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tahminlerine göre her yıl 500.000 kadar insan grip ile bağlantılı komplikasyonlar nedeniyle hayatlarını kaybetmektedir