Genel SağlıkHABERLER

GENİTAL SİĞİLLER KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR!

Özellikle kadınlarda ciddi sağlık problemlerine yol açan genetik siğiller (kondilom) ülkemizde de giderek daha çok görülmeye başlanıyor. Erkeklerin de yakalanabildiği genital siğil sorunu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. VKV Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi uzmanlarından ve www.tupbebek.com sitesi medikal direktörü Dr. Senai AKSOY genital siğiller hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kadınlarda ve erkeklerde genital bölgede oluşan genellikle karnabahar görünümüne sahip genital siğillere Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu neden olur. Enfeksiyon bazı durumlarda birkaç bölgede, bazen de topluiğne başı kadar ufak veya 5 cm çapına ağrısız kitleler şeklinde görülüyor.

Human Papilloma Virus (HPV) nedir?

HPV, genital organlarda ve mukozalarda enfeksiyon yapan ve condyloma acuminatum ya da kısaca kondilom adı verilen siğil biçiminde kitlelerin oluşmasına neden olan bir virüstür. Virüs bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşiyor ve zaman zaman alevlenmelere yol açıyor. Bu nedenle HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul ediliyor.

Nasıl bulaşır?

Genital siğil cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Çok eşli kişilerde ve eşlerinde yaygındır. Virüs başka bir bireyin enfeksiyon kapmış bölgesinin (penis gibi) mukoza (ağız ve vajina gibi) ile teması sırsında bulaşır.

Genital siğil belirtileri nelerdir?

Kuluçka devresi 2 – 6 aydır. Bu devrenin ardından genital bölgede değişik sayıda ve büyüklükte kondilom (siğil) oluşuyor. Belirtiler kişiden kişiye değişiyor. Erkeklerde hiç belirti görülmediği oluyor. Kadınlarda da belirti görülmeye biliyor. Ancak enfeksiyonun ilerlemesi ile birlikte dış genital bölge, vajina ya da servikste çok ufak çaplı kitleler saptanabilir. Özellikle kadınlarda bazen anüsü ya da vajinayı tümüyle dolduran karnabahar görünümlü dev kitlelere de rastlamak mümkün olabiliyor. Siğilin oral (ağız yoluyla) seks sırasında bulaştığı durumlarda ağız içinde da lezyonlara rastlanabiliyor. HPV çok çabuk bulaşan bir virüstür. Kısa süreli teması bile bulaşması için yeterli olabiliyor. Genital bölgenin dış ortama açık olması nedeniyle erkekten kadına daha kolay bulaşıyor.

Enfeksiyonun yarattığı sağlık sorunları nelerdir?

Genital bölgede oluşan siğil hücrelerin içine yerleştiğinden hücrenin genetik yapısını etkileyebiliyor.

Virüsün çok sayıda alt tipi mevcut. Alt tiplerden bazıları hücrelerin kendi kendine hızla ve kontrolsüzce çoğalmasına neden olabiliyor. Hücrelerin kontrolsüzce çoğalması kanser oluşumu riskini artırıyor. Serviks, vajina ve vulva kanserlerinin gelişiminde virüsün alttiplerinin çok önemli bir rolü olduğu düşünülüyor.

Hamilelikten önce var olan ya da hamilelikle yeni çıkan siğillerin aşırı büyümesi bazen doğum kanalının tıkanmasına neden oluyor. Bu durumda normal doğum imkansız hale geliyor.

Doğum esnasında bebek HPV kapabilir. Virüsün bulaşması yeni doğanın ses tellerinde ufak kitleler oluşmasına neden olabiliyor.

Tanı nasıl konuyor?

Jinekolojik muayene esnasında genital organlarda kitlelerin tipik görünümü teşhis için yeterli oluyor. Bazı durumlarda tespit edilen kitlelerden biyopsi alınması gerekiyor. Ayrıca Pap Smear testi yapılması da öneriliyor.

Genital siğil tedavisi nasıl yapılır?

Enfeksiyonunun tedavisinde amaç siğilleri en aza indirmek için kitlelerin mümkün olduğunca temizlenmesi. Bundan dolayı etkili ilaçlarla bölgesel tedavi ve büyük lezyonların koterizasyon yoluyla yakılması şeklinde tedavi uygulanıyor. Lezyonların dondurulması veya lazerle yakılması diğer tedavi yöntemleri. HPV enfeksiyonu kronik bir hastalık olduğundan tüm lezyonlar temizlense bile virüslerin hücrelerin içinde yaşamlarını sürdürdükleri ve bulaşıcılığın devam ettiği unutulmamalı.

Korunma yöntemleri nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda alınan yöntemler genital siğil için geçerlidir. Ayrıca etkili tek yöntemler de bunlardır. Ancak HPV prezervatif kullanıldığı halde lezyonların bulunduğu tüm bölgeleri koruyamadığından bu virüsü taşıdığını bildiğiniz kişilerle birlikte olmamak en kesin korunma yöntemi.